πριν από  1 ημέρα 0 ώρα

Kathimerini.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Το χαρισά είναι φαγητό παρόμοιο με το κεσκέκ(ι), που το σερβίρουν σε πανηγύρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως στη Λέσβο και στη Σάμο. Παραδοσιακά, το χαρισά φτιάχνεται με αρνί ή πρόβατο. Συχνά απαντάται και η εκδοχή με κοτόπουλο. Στην Αρμενία βράζεται ολονυχτίς σε καζάνια, μέσα σε ξυλόφουρνο ή στη φωτιά, και μοιράζεται στον κόσμο σαν προσφορά, όπως μας εξηγεί η Αρμένισσα Άρντα Τζελαλιάν. "Είναι ένα γιορτινό πιάτο, κι όταν το κάνουμε με αρνί, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως λαιμούς γιατί δίνουν έξοχο και πλούσιο ζωμό", μας είπε η, επίσης Αρμένισσα καλομαγείρισσα, κ. Μανουσάκ, που τούτη τη φορά το ετοίμασε με κοτόπουλο. "Το χαρισά το συναντάμε και στην αραβική κουζίνα, όπως και στην περσική. Haras ή faras σημαίνει "χτυπώ δυνατά, μαδώ". Η ρίζα της λέξης είναι μάλλον σημιτική και συναντάται και σε άλλες γλώσσες. Στα αρμενικά, harel σημαίνει "χτυπώ". Η λαϊκή ετυμολογική εξήγηση στην Αρμενία είναι...

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: Πολιτισμός
    Palo presentation