Χαρισά (ή τζινταμπούρ), το γιορτινό φαγητό της Αρμενίας, με κοτόπουλο και σιτάρι
Το χαρισά είναι φαγητό παρόμοιο με το κεσκέκ(ι), που το σερβίρουν σε πανηγύρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως στη Λέσβο και στη Σάμο. Παραδοσιακά, το χαρισά φτιάχνεται με αρνί ή πρόβατο. Συχνά απαντάται και η εκδοχή με κοτόπουλο. Στην Αρμενία βράζεται ολονυχτίς σε καζάνια, μέσα σε ξυλόφουρνο ή στη φωτιά, και μοιράζεται στον κόσμο σαν προσφορά, όπως μας εξηγεί η Αρμένισσα Άρντα Τζελαλιάν. "Είναι ένα γιορτινό πιάτο, κι όταν το κάνουμε με αρνί, χρησιμοποιούμε απαραιτήτως λαιμούς γιατί δίνουν έξοχο και πλούσιο ζωμό", μας είπε η, επίσης Αρμένισσα καλομαγείρισσα, κ. Μανουσάκ, που τούτη τη φορά το ετοίμασε με κοτόπουλο. "Το χαρισά το συναντάμε και στην αραβική κουζίνα, όπως και στην περσική. Haras ή faras σημαίνει "χτυπώ δυνατά, μαδώ". Η ρίζα της λέξης είναι μάλλον σημιτική και συναντάται και σε άλλες γλώσσες. Στα αρμενικά, harel σημαίνει "χτυπώ". Η λαϊκή ετυμολογική εξήγηση στην Αρμενία είναι...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα
Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Πολιτισμός
- Lifestyle(569)
- politismos(37)
- Βιβλία(13)
- Βιντεοπαιχνίδια(0)
- Θέατρο & Χορός(32)
- Κινηματογράφος(27)
- Μουσική(21)
- Παράξενα(44)
- Τέχνη(99)





Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.