Από τον κατσίγαρο στην πράσινη αξία
A+ A- Η φετινή ελαιοκομική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα ελαιοτριβεία σε όλη την Ελλάδα δουλεύουν με αμείωτους ρυθμούς, μετατρέποντας τον καρπό της ελιάς στο πολύτιμο ελαιόλαδο που αποτελεί εθνικό μας προϊόν και βασικό στοιχείο της αγροτικής οικονομίας. Μαζί με τον "υγρό χρυσό" όμως, παράγεται κάθε χρόνο και μια μεγάλη ποσότητα υποπροϊόντων - με πιο χαρακτηριστικό τον κατσίγαρο , ένα υγρό απόβλητο που εδώ και δεκαετίες ταλαιπωρεί τον κλάδο. Ο κατσίγαρος: από φυσικό παράγωγο σε δύσκολο απόβλητο Ο κατσίγαρος (ή ελαιοπυρήνικο υγρό απόβλητο) είναι το παχύρρευστο, σκούρο υγρό που απομένει μετά την παραγωγή του ελαιολάδου. Περιέχει νερό, υπολείμματα ελιάς, οργανικό άνθρακα, πολυφαινόλες και λιπαρά οξέα. Αν και προέρχεται από φυσική διαδικασία, η σύνθεσή του καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διάθεση και διαχείρισή του, καθώς έχει υψηλό οργανικό φορτίο και τοξικότητα για το περιβάλλον. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη του κατσίγαρου μπορεί να...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα







Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.