Το Mεταναστευτικό ζωντανεύει τα «φαντάσματα» της Βαλκανικής ΟδούΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 12/03/16 - 23:53

Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα θέμα που συνεχίζει να προβάλλεται έντονα και να προκαλεί ανησυχία. Ταυτόχρονα αποτελεί και έναν συνδυασμό πολιτικό- κοινωνικών, οικονομικών και διεθνολογικών παραμέτρων, γεγονός που φαίνεται να αντιλαμβάνεται η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παρά τη μονομερής σε κάποια σημεία κάλυψη του περιεχομένου.

Η υπό εξέταση οντότητες «Μεταναστευτικό», «Τουρκία», «Σκόπια», «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις -ΜΚΟ», «Ισλαμική Τρομοκρατία» και «Οργανωμένο Έγκλημα» καταγράφουν στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 138.244 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 29 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2016 . Ωστόσο παρατηρούμε ότι η οντότητα «Οργανωμένο Έγκλημα» καταγράφει ελάχιστες αναφορές γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν προβάλλεται.

Τα συναισθήματα για όλες τις υπό εξέταση οντότητες είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά και ακολουθούν τα ουδέτερα και μετά τα θετικά. To ελληνικό διαδίκτυο εμφανίζεται προβληματισμένο από τις εξελίξεις.



Θεματολογία

Η θεματολογία για την περίοδο 29 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2016 του ελληνικού διαδικτύου επικεντρώθηκε στο σφράγισμα της Βαλκανικής οδού, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο ρόλο της Τουρκίας για το μεταναστευτικό, στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Σμύρνη και στις διάφορες ερμηνείες για τις εξελίξεις. Αναλυτικότερα :

  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Ντόναλντ Τουσκ ανάφερε δεν είναι θέμα μονομερών δράσεων, αλλά κοινή απόφαση της ΕΕ των 28» το κλείσιμο των συνόρων.
  • Η γέννηση του πρώτου μωρού στην Ειδομένη και ότι θα εκκενωθεί μόλις ολοκληρωθούν τα κέντρα φιλοξενίας
  • Η ΠΓΔΜ κλείνει οριστικά τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
  • Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε μεταξύ άλλων, να μπορεί να δρα η Τουρκική χωροφυλακή στο Αιγαίο και στα νησιά με το πρόσχημα ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών
  • Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε για τις ελληνοτουρκικές διαφορές ότι «Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε. Δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος... Διαφορετικά, πόλεμος!»
  • Ιταλοί καραμπινιέροι στα σύνορα με Αλβανία για να προστατέψουν τη βαλκανική οδό.
  • Η Βουλγαρία στέλνει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής για τον έλεγχό της.

Συμπεράσματα

Η ενδελεχής ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται ως εξής τις εξελίξεις για το μεταναστευτικό:

(α) ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έκλεισαν τα σύνορα τους τόσο για να ελέγξουν τη ροή των μεταναστών αλλά και για να δείξουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι μπορεί να βασιστεί πάνω τους για αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της μετανάστευσης, ισλαμική τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα.

(β) ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων φοβούνται ότι η μεταναστευτική κρίση μπορεί να αναζωπυρώσει τις εστίες ισλαμικού εξτρεμισμού εξαιτίας του ότι ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται και τζιχαντιστές.

(γ) ότι βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να απομονώνεται, να μένει χωρίς συμμάχους και να πέφτει σε μια τουρκική παγίδα που έχει στόχο την προώθηση και παγίωση των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.

(δ) ότι οι ΜΚΟ που εμπλέκονται στο θέμα ανακούφισης των προσφύγων δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη λύση καθώς υπάρχουν καταγγελίες για αδιαφανείς δραστηριότητες, κυρίως στα νησιά.

(ε) ότι το διαδίκτυο επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα ανθρωπιστικής ευαισθησίας και ότι δεν γίνονται αναφορές σε κάποια περιστατικά βίας που έχουν διαπράξει κάποιοι μετανάστες. Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη εμφανίζεται επιφυλακτική σε αυτή την κάλυψη των δημοσιευμάτων που αποτελεί μια συνήθης πρακτική προώθησης με στόχο τον επηρεασμό του θυμικού της κοινής γνώμης.

(στ) ότι το «ψαγμένο διαδίκτυο» έχει εντοπίσει το ρόλο του οργανωμένου εγκλήματος στο μεταναστευτικό, παρά το γεγονός ότι δεν προβάλλεται ιδιαίτερα όπως και μας δείχνουν τα στοιχεία του paloPro.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.