Το φαινόμενο Ερντογάν προβληματίζειΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 06/10/16 - 22:00

Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν καθώς και η γενικά επιθετική ρητορική του προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκπλήσσουν την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη που είχε επισημάνει τους κινδύνους από την αλαζονική συμπεριφορά του.

Η οντότητα «Ταγίπ Ερντογάν» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το paloPro 14.683 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 29 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου 2016 με κύριο σημείο αναφοράς τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο «Ταγίπ Ερντογάν», συγκέντρωσε στα Sites 4.664 αναφορές., στα Blogs 2.200 στις Opinions 245 στο Facebook 540, στο Twitter 7.030 και στα Forums 4. Το Twitter είναι και αυτό που αποτέλεσε και την «αιχμή του δόρατος» του ελληνικού διαδικτύου που «απάντησε» στον Ερντογάν για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.  Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών δείχνει μια σαφή πλειοψηφία των αρνητικών συναισθημάτων (8.100) ακολουθούν τα ουδέτερα (5.082) και τέλος τα θετικά (1.501). Τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται στο Twitter με ποσοστό 51% τα ουδέτερα με 42 % και τα θετικά μόλις 7%.

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης και στις αναφορές για το πως επηρέαζε τις ελληνό – τουρκικές σχέσεις. Το Top 10 Topics του paloPro ανέδειξε κυρίαρχες αναφορές:

·Τη δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

·Την προειδοποίηση του Ερντογάν στην ΕΕ ότι πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει με την Τουρκία ή χωρίς την Τουρκία, λέγοντας πως το παιχνίδι τελείωσε και πως ο μήνας Οκτώβριος είναι σημαντικός για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

·Την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

·Την ανάρτηση του δημάρχου Άγκυρας, Μελίχ Γκιουκτσέκ στο Twitter εγείρει αξιώσεις που εγείρει αξιώσεις για το σύνολο των ελληνικών νησιών

·Την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για πραγματοποίηση ασκήσεων στις 6 και 7 Οκτωβρίου στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου εντός του FIR Αθηνών

·Την «γκάφα» του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την αγγλική μετάφραση – απάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη σύμφωνα με την ενδελεχής μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων του palοPro εκτιμάει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παίρνει την εκδίκηση του από όλους μετά την αποτυχημένη απόπειρα του πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου 2015. Αναλυτικότερα τα social media θεωρούν ότι:

·Η Ελλάδα αποτελεί το «συνήθη ύποπτο» του Ερντογάν για μια επιθετική πολιτική και δημιουργία εντάσεων με στόχο εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

·Η οικονομική κρίση και η έλλειψη μιας κοινής εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία θα κάνουν ακόμα πιο ευάλωτη την Ελλάδα στις ορέξεις του Ερντογάν.

·Προσπαθούν να καταλάβουν αν ο Ερντογάν θα μείνει μόνο στα λόγια ή θα προχωρήσει σε πράξεις για αλλάξει το status quo του Αιγαίου.

·Δεν έμειναν ικανοποιημένα από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές προκλήσεις γεγονός που εκφράστηκε με τη διακωμώδηση της ανακοίνωσης του στο Twitter για την ποιότητα των αγγλικών του αφήνοντας αιχμές για την προχειρότητα.

·Ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση, να εκβιάσει ΕΕ και Ελλάδα ώστε να αποσπάσει ανταλλάγματα, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού καθώς και να εκτιμήσει τις όποιες αντιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων.

·Ο Ερντογαν μπορεί να εκμεταλλευτεί και τους μουσουλμάνους πρόσφυγες για να δημιουργήσει προβλήματα, ιδιαίτερα στη Θράκη.

·Ο Ερντογάν κάνει κινήσεις για να δείξει ότι η Τουρκία είναι περιφερειακή δύναμη και ότι έχει ακόμα τη δυνατότητα να επηρεάζει τις εξελίξεις μετά από την αποτυχημένη της πολιτική στη Συρία και το ανοιχτό μέτωπο με τους Κούρδους μαχητές.

· Ευνοούν μια πιο μια ελληνική εξωτερική προς την Τουρκία όχι τόσο ανεκτική (σύμφωνα με τα θετικά συναισθήματα που προκύπτουν από αναφορές που υιοθετούν μια πιο ρεαλιστική πολιτική).

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.