Hot topics 

 

Το «πείραμα» Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΘράκηΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας * · 24/11/18 - 13:00

Σε εσωκομματικές διεργασίες της Νέας Δημοκρατίας παραπέμπουν οι υποψηφιότητες για την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜΘ) στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η επιλογή του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει το χρίσμα στο νυν ΠΑΜΘ Χρήστο Μέτιο προκάλεσε αντιδράσεις σε κεντροδεξιούς κύκλους της ΝΔ που συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα για την ΠΑΜΘ του Χριστόδουλου Τοψίδη. Οι εξελίξεις στην ΠΑΜΘ έχουν αναπόφευκτα προκαλέσει και τις αντιδράσεις της τοπικής διαδικτυακής κοινής γνώμης


Το query «ΠΑΜΘ – Εκλογές» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το PaloPro 821 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 12 – 23 Νοεμβρίου 2018. Ταυτόχρονα τα queries «Χρήστος Μέτιος» και «Χριστόδουλος Τοψίδης» κατέγραψαν 240 και 145 συνολικές αναφορές αντίστοιχα, την ίδια χρονική περίοδο. Τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν κυριαρχία ουδέτερων συναισθημάτων, ακολουθούν τα αρνητικά ενώ παρατηρούνται και ελάχιστα θετικά συναισθήματα.

ΠΑΜΘ
Χρήστος Μέτιος


Χριστόδουλος Τοψίδης Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro στις ακόλουθες αναφορές:

 • Στην εκδήλωση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας για την ΠΑΜΘ του Χριστόδουλου Τοψίδη, πρόεδρου Επιμελητήριου Έβρου.
 • Στις δραστηριότητες του ΠΑΜΘ Χρήστου Μέτιου πάντα μέσα στο πλαίσιο της θεσμικής του ιδιότητας.
 • Στο πρόβλημα της γέφυρας του ποταμού Κομψάτου και στο πότε θα γίνει η αποκατάστασή της.
 • Στην επιστολή διαμαρτυρίας των αγροτών προς τον Χρήστο Μέτιο για τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών στην ΠΑΜΘ.
 • Στις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜΘ αναφορικά με την πολύ χαμηλή τιμή του γάλακτος.

Συμπεράσματα

Η διαδικτυακή κοινή αντιμετωπίζει με αδιαφορία τις προεκλογικές διεργασίες για την ΠΑΜΘ και το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στα προβλήματα της περιφέρειας και στο πως θα επιλυθούν. Αναλυτικότερα:

 • Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποστηρίξει τον ΠΑΜΘ Χρήστο Μέτιο άνοιξε όπως έχουμε ήδη επισημάνει τους «ασκούς του Αιόλου» στις ΝΟΔΕ της ΠΑΜΘ.
 • Το σύνολο του διαδικτύου αντιδράει στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις στελεχών της ΝΔ που επέλεξαν το Χρήστο Μέτιο αγνοώντας τα μηνύματα τις τοπικής διαδικτυακής κοινής γνώμης.
 • Η ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Χριστόδουλου Τοψίδη αν και συγκέντρωσε αρκετές αναφορές δεν έπεισε το σύνολο των χρηστών των διαδικτύου. Την αντιμετώπισαν ως ένα κοσμικό γεγονός που έλαβε προβολή από τα τοπικά ψηφιακά ΜΜΕ.
 • Η υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη απέτυχε να προσεγγίσει τα Social Media καθώς τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα έδειξαν ότι δεν υπάρχει engagement. Οι όποιες αναφορές στο Twitter απλά αναπαράγει το Δελτίο Τύπου της ανακοίνωσης και της εκδήλωσης της υποψηφιότητας. Ωστόσο υπάρχουν και κάποια σκωπτικά σχόλια χρηστών Twitter για το βίντεο της υποψηφιότητας Τοψίδη.
 • Ο Χρήστος Μέτιος - μη εκλεγμένος από τους πολίτες αλλά διάδοχος του εκλιπόντος ΠΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη- υπολείπεται των αναφορών του Χριστόδουλου Τοψίδη. Η τοπική διαδικτυακή κοινή γνώμη θεωρεί ότι ο ΠΑΜΘ ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και αναμένει τις εξελίξεις. Ο Χρήστος Μέτιος έχει αποκτήσει μια αρνητική δημοσιότητα από την εκδίκαση της υπόθεσης που τον εμπλέκει σε πλαστογραφία.
 • Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κάνει το δικό της «παιχνίδι» στην ΠΑΜΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το Χρηστό Μέτιο ενώ προβεβλημένα στελέχη της παράταξης συντάσσονται με το Χριστόδουλο Τοψίδη.
 • Το τοπικό διαδίκτυο θεωρεί ότι και οι δυο υποψήφιοι δεν αφουγκράζονται τα προβλήματα των πολιτών και ότι αναλώνονται σε κομματικές διαβουλεύσεις με στόχο την ενίσχυσή τους.
 • Οι εσωκομματικές έριδες της ΝΔ εκτιμάτε ότι θα προκαλέσουν, σύμφωνα με τα ποιοτικά δεδομένα, ανακατατάξεις στην ΠΑΜΘ που είτε θα οδηγήσουν στη ανασύνθεση μια κεντροδεξιάς τάσης, είτε σε διχασμό των στελεχών της.
 • Το γεγονός ότι η ΝΔ κατεβάζει στελέχη στις αυτοδιοικητικές εκλογές (ΠΑΜΘ και Δήμο Κομοτηνής) τα οποία έχουν εκλεγεί επικεφαλής επιμελητηρίων δείχνει σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου ότι έχει έλλειψη ικανών πολιτικών στελεχών στις ΝΟΔΕ.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία PaloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.

______________________

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά, βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος - Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Με τη ιδιότητα του διεθνολόγου έχει μιλήσει και σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.