«Σιγανό» Το Ποτάμι στο διαδίκτυοΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 12/01/15 - 10:49

Με τη βοήθεια του Palo Professional συνεχίζουμε τη συγκέντρωση και ανάλυση της απήχησης των διαδικτυακών δημοσιευμάτων που αφορούν στα πολιτικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Η δεύτερη ανάλυσή μας εστιάζεται στην παρουσία που έχουν Το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ελληνικό διαδίκτυο για την περίοδο 1 - 9 Ιανουαρίου. Η ανάλυσή μας κινείται τόσο σε επίπεδο συλλογικότητας (οι αναφορές που συγκεντρώνει «το κίνημα του Ποταμιού») όσο και στις προσωποπαγείς αναφορές του για τον επικεφαλής του κ. Σταύρο Θεοδωράκη.

Η ερμηνεία των στοιχείων του Palo Pro για την περίοδο 1 - 9 Ιανουαρίου μας δείχνει ότι αναφορές στο διαδίκτυο για το Ποτάμι σε σύγκριση με εκείνες για το πρόσωπο Σταύρο Θεοδωράκη είναι πολύ περισσότερες. Στο Twitter  οι αναφορές για το Ποτάμι είναι 9.118, ενώ για το Σταύρο Θεοδωράκη 803 . Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται στα ιστολόγια όπου το Ποτάμι έχει 1.049 ενώ  ο αρχηγός του 260, στις ιστοσελίδες με 245 αναφορές έναντι 70, στα κείμενα γνώμης  με 22 έναντι 1, στο YouTube με 35 έναντι 17 και στα Forums με 6 έναντι 0, αντίστοιχα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπερτερεί μόνο στο Facebook με 414 αναφορές έναντι του Ποταμιού με 116. 

Τα ουδέτερα συναισθήματα κυριαρχούν για το Ποτάμι καθώς ανέρχονται σε 7.492, ακολουθούν τα θετικά με 2.126 και τα αρνητικά με 1.271. Το ίδιο ποσοστό συναισθημάτων καταγράφεται και για τον Σταύρο Θεοδωράκη με τα ουδέτερα να είναι 898, τα θετικά 217 και τα αρνητικά 152.

Ας αναφερθούμε  ξεχωριστά και στα συναισθήματα σε Twitter και Βlogs όπου είναι το κυρίαρχο σημείο αναφορών του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη. Το μεγάλο ποσοστό και των δυο είναι τα ουδέτερα συναισθήματα.  Το Ποτάμι συγκεντρώνει στο Twitter  ουδέτερα συναισθήματα που ανέρχονται σε 6.420 (70%), τα θετικά σε 1.692 (19%) και τα αρνητικά σε 1.006 (11%). Στα blogs έχουμε πάλι την ίδια εικόνα με τα ουδέτερα να ανέρχονται σε 638 (61%), τα θετικά σε 240 (23%) και τα αρνητικά σε 171 (16%).

Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του εμφανίζεται να καταγράφει στο Twitter 638  (79%)  ουδέτερα συναισθήματα,  99 (12%)  θετικά και 66 (8%) αρνητικά. Στα blogs πάλι την πρώτη θέση κατέχουν τα ουδέτερα που ανέρχονται  σε 144  (55%)  ενώ τα θετικά είναι 59 (23%) μόλις δύο μονάδες πάνω από τα  αρνητικά 57 (22%).

Τα ουδέτερα  συναισθήματα κυριαρχούν και στα sites και το Facebook. Το Ποτάμι στα sites καταγράφει 136 (56%) ουδέτερα συναισθήματα, 77 θετικά (31%) και 32 αρνητικά (13%). Στο Facebook εμφανίζει 255  (62%) ουδέτερα συναισθήματα, 106 (26%) θετικά και 53 (13%) αρνητικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης στα sites παρουσιάζει 36 (51%) ουδέτερα συναισθήματα, 22 (31%) θετικά και 12 (17%) αρνητικά. Στο Facebook όπου έχει κυριαρχήσει συγκριτικά με το Ποτάμι έχει 66 (57%) ουδέτερα συναισθήματα, 35 (30%) θετικά και μόλις 15 (13%) αρνητικά.

Τα ποσοστά στο Facebook ερμηνεύονται εάν λάβουμε υπόψη μας ότι κυρίαρχο θέμα των ημερών ήταν η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του Ποταμιου. Μεγάλος αριθμός αναφορών προέρχεται από την πλειοψηφία των  392 υποψηφίων, με μέσο όρο ηλικίας κάτω από 40 ετών, από τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, που συνθέτουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, επιχειρηματίες, άνθρωποι της αγοράς και της αγροτιάς, άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων που στο σύνολό τους έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Mε τη βοήθεια του εργαλείου Top10 Topics του Palo Professional εντοπίσαμε τα κυριότερα θέματα που «συζητήθηκαν» αναφορικά με Το Ποτάμι σε όλο το διαδίκτυο: η στήριξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης στον Σταύρο Θεοδωράκη (ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι “εγώ είμαι Ποτάμι”),ο χαρακτηρισμός της "συμμορίας" που απέδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον κ. Παύλο Χαϊκάλη και τους υποστηρικτές του, οι συνεργασίες που ανακοίνωσε Το Ποτάμι με άλλες προσωπικότητες και πολιτικούς σχηματισμούς (Σπύρος Λυκούδης, Μεταρρυθμιστές, Γρηγόρης Βαλλιανάτος – Φιλελεύθερη Συμμαχία, Θοδωρής Σκυλακάκης – Δράση, Χάρης Θεοχάρης, Ιλχάν Αχμέτ, Πέτρος Τατσόπουλος) αλλά και οι αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν καθώς και τα εκκρεμή οργανωτικά προβλήματα του Κινήματος, καθώς  16 συντονιστικές (νομαρχιακές) επιτροπές έχουν παραιτηθεί και στους αντίστοιχους νομούς δεν υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές, και τέλος οι δηλώσεις του κου Σταύρου Θεοδωράκη κατά της Χρυσής Αυγής.

Από το σύνολο των δημοσιευμάτων στις ιστοσελίδες ξεχωρίζει με ποσοστό 62% θετικών αναφορών το άρθρο που αναφέρεται στους όρους που θα θέσει Το Ποτάμι προκειμένου να συμμετάσχει σε μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται πως, αν το Ποτάμι συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ,αν συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πρέπει να είναι πολιτική προσωπικότητα ο υπουργός Οικονομικών.

Από τις αντίστοιχες θετικές αναφορές στο facebook με ποσοστό 52% ξεχωρίζει η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι "Για το Ποτάμι δεν υπάρχει άλλο νόμισμα από το ευρώ".

Από τις αρνητικές αναφορές ξεχωρίζουν στις 2 Ιανουαρίου η είδηση για συνεργασία του Ποταμιού με το  Γρηγόρη  Βαλλιανάτο, με 1.460 και στις 5 Ιανουαρίου με 2.776 αναφορές, η ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Δράση του Θοδωρή Σκυλακάκη. Την επόμενη μέρα 7 Ιανουαρίου  οι αναφορές έπεσαν στις 2.346 και ακολούθησε μια πτωτική πορεία με την 9η Ιανουαρίου να καταγράφει 208 αναφορές.

Τα στοιχεία του Palo Pro μας δείχνουν ότι ο αριθμός αναφορών είναι συνάρτηση των εσωκομματικών εξελίξεων ή των κομματικών επιλογών  και των δραστηριοτήτων του επικεφαλής του. Η απουσία ενιαίας γραμμής και πολιτικής αντανακλώνται στην χαμηλή παρουσία του Ποταμιού στο διαδίκτυο. Σε γενικές γραμμές οι αναφορές στο Ποτάμι ή τον Σταύρο Θεοδωράκη παρουσιάζουν έξαρση ή ύφεση ανάλογα με τη διάρκεια της δημοσιότητας  των θεμάτων που τους αφορούν.


Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr