Social media: Ούτε Grexit, ούτε ΔημοψήφισμαΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 24/04/15 - 18:39

To Eurogroup της Ρίγας έληξε και αυτό χωρίς επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στο Eurogroup του Μαΐου». Ταυτόχρονα έχουν επανεμφανιστεί τα σενάρια για δημοψήφισμα και εκλογές εξαιτίας κάποιων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών καθώς και η περίπτωση Grexit από δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ.

Τις αντιδράσεις του ελληνόφωνου διαδικτύου και των social media για ενδεχόμενο δημοψήφισμα,  εκλογές, Grexit καθώς για το Eurogroup επιχειρούμε να εξηγήσουμε με τη βοήθεια του paloPro εξετάζοντας την χρονική περίοδο 14/04 – 23/04 2015.

Τα στοιχεία του paloPro κατέγραψαν συνολικά για τις τέσσερις υπό εξέταση οντότητες 40133 αναφορές. Πρώτο σε αναφορές αναδεικνύεται το Grexit όπου συγκεντρώνει 14773 συνολικές αναφορές. Το θέμα των εκλογών εμφανίζει 14565 συνολικές αναφορές, το Eurogroup της Ρίγας 6307 αναφορές και το δημοψήφισμα 4488 αναφορές.

Τα συναισθήματα παρουσιάζουν και αυτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς για Grexit, δημοψήφισμα και εκλογές είναι στο σύνολό τους αρνητικά σε σύγκριση με θετικά. Το Grexit συγκεντρώνει 6750 αρνητικά συναισθήματα έναντι  2543 θετικών, οι εκλογές καταγράφουν 6146 αρνητικά έναντι 4190 θετικών και το τέλος το δημοψήφισμα 2273 αρνητικά έναντι 889 θετικών.

Οι χρήστες του Twitter εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικοί προς τις τρεις αυτές οντότητες. Τα στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι στο Τwitter τα αρνητικά συναισθήματα για το Grexit είναι 4975 (43%), για τις εκλογές 3226 (37%) και για το δημοψήφισμα 1548 (47%).

Όμως η εικόνα των συναισθημάτων είναι εντελώς διαφορετική για το Eurogroup της Ριγας όπου και συγκέντρωσε 2984 θετικά συναισθήματα έναντι 1281 αρνητικά, κάτι που υποδηλώνει ότι το ελληνόφωνο διαδίκτυο έτρεφε ελπίδες για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Τα περισσότερα θετικά συναισθήματα για το Eurogroup καταγράφονται στα sites και ανέρχονται σε 1695 (65%).

Η θεματολογία στα social media και το ελληνόφωνο διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics επικεντρώθηκε σε δηλώσεις για δημοψήφισμα, εκλογές καθώς και στα σενάρια για Grexit. Η επικαιρότητα επηρεάστηκε την χρονική περίοδο 13/04 – 23/04 από την κυριαρχία των ακόλουθων δημοσιευμάτων:

-Τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, καθώς για πρώτη φορά πρόσωπο του άμεσου περιβάλλοντος του πρωθυπουργού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

-Τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός» ο οποίος και κατηγόρησε τους ευρωπαίους εταίρους για «ακαμψία ιδεολογικού χαρακτήρα».

-Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου ο όποιος είπε ότι «βλέπω πλήρες αδιέξοδο και σκηνικό ρήξης» καθώς και δημοψήφισμα αλλά όχι για παραμονή ή όχι στο ευρώ αλλά για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

-Τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου για ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος μέσα στον Μάιο, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές της δεν καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

-Τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται σε χρεοκοπία, Grexit και επιστροφή σε νέα δραχμή. Οι The Financial Times έγραψαν ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τα τέλη του Απριλίου. Το αμερικάνικο CNBC διερωτάται «πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία». H γερμανική Bild, ανάφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μυστικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές.

-Τη δήλωση της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας».

Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι τα social media και το ελληνόφωνο διαδίκτυο αντιδρούν αρνητικά σε ενδεχόμενο Grexit, δημοψήφισμα, εκλογές και φαίνεται να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τη στασιμότητα των διαπραγματεύσεων. Η οικονομική στασιμότητα και ανασφάλεια δείχνει ότι η διαδικτυακή κοινή γνώμη θελει να βρεθεί μια άμεση λύση στο θέμα των διαπραγματεύσεων και ότι δεν την ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαμάχη κυβέρνησης και δανειστών για το ποιος φταίει για τη μη επίτευξη συμφωνίας. Η τάση αυτή διαφαίνεται από τα θετικά συναισθήματα για το Eurogroup της Ρίγας όπου υποδηλώσαν και την ελπίδα για μια λύση.


Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.