Το γιαούρτι ως επιστήμη και τέχνη σε ένα... γαλατικό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη
Το γιαούρτι, ένα ξεχωριστό γαλακτοκομικό προϊόν με παράδοση αιώνων, πέτυχε κάτι που λίγα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο μας μπορούν να κάνουν. Να είναι ταυτόχρονα επιστήμη και τέχνη. Στη Δορκάδα, ένα ορεινό χωριουδάκι 35 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η παρασκευή γιαουρτιού έχει συνδεθεί με το όνομα του οικισμού. Άτυπα, θα μπορούσε να διεκδικήσει με τον τίτλο γιαουρτοχώρι. Πώς θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε, όταν το brand "Γιαούρτι Δορκάδος", συνεχίζει να είναι δυνατό για τους Θεσσαλονικείς.Image Οι παλιοί θεωρούσαν ιεροσυλία να μην κάνουν στάση στην επιστροφή από την παλιά εθνική Σερρών - Θεσσαλονίκης ώστε να προμηθευθούν το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι "με πέτσα" όπως έλεγαν σε πήλινο δοχείο. Τα χρόνια πέρασαν, η Εγνατία Οδός έκοψε και τη στάση για αγορά γιαουρτιού, ωστόσο η φήμη και η γεύση του γιαουρτιού της Δορκάδας παραμένει. Ζωντανή απόδειξη ο Νέστορας Κώτελης, ένας αεικίνητος τυροκόμος από τη Δορκάδα, που σε καμία περίοδο...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.