Κερκυραϊκό γλωσσάρι: ξέρετε τι είναι τα μουστατσόνια και η μπαρμπαρέλλα;
Newsroom 25.05.2025 • 22:27 Κοινοποίηση 0 Σχόλια Ρωτήσαμε παλιές Κερκυραίες, συμβουλευτήκαμε λεξικά, αλλά και το βιβλίο της Νινέττας Λάσκαρι Κέρκυρα: Μια ματιά μέσα στον χρόνο, 1204-1864, (εκδόσεις Ποταμός), και συγκεντρώσαμε αλφαβητικά ένα δείγμα από κερκυραϊκές άγνωστες λέξεις για το φαγητό και τις πρώτες ύλες του.Α αγερίνα = λεπτή άμμος αγιασμός = δυόσμος agio-ogio = φαγητό με λάδι και σκόρδο - aglio e olio (αφορούσε λαχανικά, ζυμαρικά κ.ά.) αλεύρι μπουράο = κοσκινισμένο αλεύρι αμμολαίρνει το λάδι = το ξαναζέσταμα του λαδιού που από το κρύο έχει πήξει σαν βούτυρο άνθο = άνηθος απάπηδες = πιθανότερο ελιές απόδιαβα τη Λαμπρηά = όταν περάσει το Πάσχα a pugno = με το χέρι σε γροθιά (για το ζύμωμα της φογάτσας) ασκάρδες = σκελίδες σκόρδου Β βαρδάτσες = δαμάσκηνα becari = κρεοπώλες βουρλιασμένα = τρόφιμα για αποξήρανση περασμένα σε βούρλοΓ casaroli = τυροπώλες γιαλικά = του γιαλού, οστρακοειδή γούλιαντρο = κόλιανδρος γκραν πιρόν =...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Πολιτισμός
- Lifestyle(642)
- politismos(27)
- Βιβλία(48)
- Βιντεοπαιχνίδια(0)
- Θέατρο & Χορός(44)
- Κινηματογράφος(91)
- Μουσική(41)
- Παράξενα(63)
- Τέχνη(22)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.