πριν από  5 ώρες 40 λεπτά

Capital.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Της Βίκυς Κουρλιμπίνη Κάποτε η διαχείριση της χοληστερίνης ήταν απλή. Υπήρχαν δύο είδη: η "κακή", που έφραζε τις αρτηρίες, και η "καλή", που τις βοηθούσε να παραμένουν καθαρές. Η διαφορά τους δεν βρισκόταν στη χημική δομή της χοληστερίνης, αλλά στον τρόπο που μεταφερόταν μέσα στο αίμα, με λιποπρωτείνες χαμηλής (LDL) και υψηλής (HDL) πυκνότητας. Οι οδηγίες που έδιναν οι γιατροί ήταν επίσης απλές: μειώστε την κακή LDL χοληστερίνη αποφεύγοντας τα λιπαρά, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, και αυξήστε την καλή HDL με άσκηση και υγιεινή διατροφή. Από τη δεκαετία του '90 μάλιστα υπάρχουν και αποτελεσματικά φάρμακα, όπως οι στατίνες, που βοηθούν το συκώτι να απομακρύνει την LDL. Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως μεταδίδει σε άρθρο του ο Economist, η εικόνα έχει γίνει πιο σύνθετη. Πλήθος ερευνών δείχνουν ότι το παλιό μοντέλο "καλής" και "κακής" χοληστερίνης δεν είναι πια αρκετό. Οι επιστημονικές οδηγίες αναθεωρούνται, καθώς γίνεται σαφές ότι...

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: Οικονομία
    Palo presentation