Οι τιμές των φακών και φασολιών αγγίζουν επίπεδα κρέατος
Τα ρεβίθια, οι φακές και οι φασόλιες, που παλαιότερα "σώζαν" το τραπέζι πολλών οικογενειών, σήμερα συναγωνίζονται το μοσχαρίσιο κρέας σε κόστος ανά κιλό. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι τιμές των οσπρίων έχουν αυξηθεί κατά 50-100 % μέσα σε μόλις λίγους μήνες - όταν πριν δύο χρόνια θεωρούνταν φθηνή λύση για μεσημέρι ή δείπνο με θρεπτική αξία. Η αιτία; Ο συνδυασμός παραγόντων: αύξηση του κόστους εισροών (πετρέλαιο, λιπάσματα), προβλήματα στις εισαγωγές λόγω διεθνών πιέσεων και η υπερφόρτωση των logistic αλυσίδων. Όταν κάποιος επαγγελματίας παραγωγός επιβαρυνθεί με διπλάσιο κόστος καυσίμων και πρώτων υλών, είναι φυσικό μέρος αυτής της επιβάρυνσης να μετακυλιστεί στην τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής.Τι σημαίνει αυτό για το τραπέζι Για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, η εξέλιξη αυτή είναι χτύπημα: τα όσπρια, που προσφέρουν πρωτείνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία, δεν είναι πια "λυτρωτικά" όπως παλιά. Πολλοί θα αναγκαστούν...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.