Τρόφιμα: Ανεβάζουν τζίρους οι εξαγωγές
Με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, καθώς αυξανόμενη σημασία για τον κλάδο έχει η διεθνής ζήτηση για ελληνικά τρόφιμα, όπως αποτυπώνεται στη βελτίωση της εξωστρέφειας ειδικά την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι εξαγωγές καλύπτουν σήμερα ¼ των πωλήσεων από 13% το διάστημα 2001-2014. Έτσι πλέον η εξωστρέφεια προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (απόκλιση 2 ποσοστιαίων μονάδων, από 8 την αρχή της 25ετίας) και μάλιστα έχει αποκτήσει περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα την τελευταία πενταετία (καθώς πλέον δεν υποκινείται από ανάγκη υποκατάστασης της αδύναμης εσωτερικής ζήτησης). Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και συνδέεονται με το περιορισμένο καταναλωτικό εισόδημα αλλά και το ενεργειακό κόστος, φαίνεται ότι μένουν σταθερά προσηλωμένες στη δημιουργία νέων προϊόντων και την...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.