Coq au vin, κόκορας κρασάτος αλά γαλλικά
Μια συνταγή όπου εμπλέκονται ένας κόκορας, ο Ιούλιος Καίσαρας και ένας Γαλάτης με δυσκολοπρόφερτο όνομα. Λέγεται λοιπόν ότι η συνταγή χρονολογείται από το 52 π.Χ., όταν έγινε η περίφημη μάχη της Αλεσίας, στη σημερινή Βουργουνδία, μεταξύ Ρωμαίων και ενός συνασπισμού Γαλατών με αρχηγό τους τον Βερκιγγετόριγα (Vercingetorix στα γαλατικά, που σημαίνει "ο μεγάλος βασιλιάς των πολεμιστών"). Την παραμονή της μάχης, για να δείξουν τον μαχητικό χαρακτήρα τους στους Ρωμαίους, οι Γαλάτες έστειλαν συμβολικά στον Ιούλιο Καίσαρα έναν μεγάλο, ζωηρό κόκορα, μιας και οι βίαιες κοκορομαχίες μέχρι τελικής πτώσης ήταν δημοφιλέστατο θέαμα της εποχής. Η απάντηση του Ιούλιου Καίσαρα ήταν να καλέσει τον Βερκιγγετόριγα σε γεύμα, προσφέροντάς του τον ίδιο κόκορα, μαγειρεμένο σε κρασί! Στη μάχη που ακολούθησε, οι Γαλάτες υπέστησαν συντριπτική ήττα, κάτι που πραγματικά μας κάνει να απορούμε πώς οι ηττημένοι Γάλλοι τοποθέτησαν σε υψηλότατη θέση της γαστρονομίας...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.