πριν από  11 ώρες 1 λεπτά

Kathimerini.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Φαγητό της Λευκίμμης, με λαθίρια, τη φάβα δηλαδή, μαζί με φασόλια άσπρα, που μετά το βράσιμό τους τα λιώνουν σε ένα βαθύ και στενό σκεύος, ακόμη και γουδί, πιέζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα ή γουδοχέρι -εξ ου και η ονομασία ξυλότριμμα- μέχρι να γίνουν πολτός, ένα είδος φάβας. Σφιχτή και πυκνή, αραιώνει με νόστιμη και αρωματική σύβραση, ένα ζουμί από σκορδοκρέμμυδα και δεντρολίβανο, και σερβίρεται με λάδι, λεμόνι και -έκπληξη!- άφθονο κοκκινοπίπερο. Τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε νερό με σόδα ή, όπως συνηθιζόταν παλιά, με αλισίβα. "Όσο θυμάμαι, με τον τρόπο αυτόν τα όσπρια αποκτούσαν μια ιδιαίτερη γεύση. Αλισίβα χρησιμοποιούμε και στους κουραμπιέδες και στα μουστοκούλουρα", εξηγεί η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Φωτεινή Κουρή, που μας το μαγείρεψε (εμείς αντικαθιστούμε την αλισίβα με μία γεμάτη κουτ. σούπας μαγειρική σόδα). Το σερβίρει ως μεζέ στη συνεταιριστική ταβέρ-α-μεζεδοπωλείο Ατζάρδο, που διατηρεί με μια δραστήρια ομάδα γυναικών στο...

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: fitness
    Palo presentation