Πώς "κόβουμε" τον μούστο
Μουσταλευριά, το παραδοσιακό γλυκό του τρύγου, μουστοκούλουρα, ψωμιά και κέικ, χαλβά, σπιτικό πετιμέζι: πολλά νόστιμα φτιάχνουμε με μούστο. Όμως πρέπει να τον έχουμε "κόψει" πρώτα. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα. Επειδή τα σάκχαρα του χυμού των σταφυλιών μετατρέπονται σταδιακά σε αλκοόλ, είναι απαραίτητο να διακοπεί ο "βρασμός". Αλλιώς θα ζυμωθεί και θα μετατραπεί σε κρασί. "Κομμένο" μούστο βρίσκουμε σε οινοποιεία, ορισμένες κάβες, παντοπωλεία και μπακάλικα, αλλά μπορούμε να τον κάνουμε και στο σπίτι. Η διαδικασία που ακολουθούμε για να γίνει αυτό βοηθάει επίσης στο να καθαρίσει από ξένες ουσίες, να γίνει διαυγής και να δέσει ελαφρώς. Για να τον "κόψουμε" χρησιμοποιούμε είτε κοσκινισμένη στάχτη από ξύλα (κυρίως ελιάς) είτε ασπρόχωμα. Αν χρησιμοποιήσουμε στάχτη, τη διαλύουμε μέσα στον μούστο (1 κουτ. σούπας στάχτη ανά 1 λίτρο μούστου) και αδειάζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά: θα αρχίσει να...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.