Πώς τρώμε σωστά σούσι
Το σούσι είναι αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν acquired taste, και που εμείς στα ελληνικά θα το λέγαμε "επίκτητη γεύση". Θέλει δηλαδή παιδεία και τριβή για φθάσει κανείς να το απολαμβάνει και... να μην το τρώει με το στανιό μόνο και μόνο επειδή είναι trendy. Υπάρχουν κάποιοι κανόνες -savoir faire το λένε οι Γάλλοι- από τους οποίους οι Ιάπωνες δεν παρεκκλίνουν. Ένα εθιμοτυπικό, που ακολουθώντας το θα χαρεί κανείς το σούσι ακόμη περισσότερο. Μερικοί βασικοί κανόνες → Το νιγκίρι (ψάρι πάνω σε ρύζι) τρώγεται συνήθως με το χέρι και σπανιότερα με τα hashi (ξυλάκια). Η δεύτερη περίπτωση προϋποθέτει εξοικείωση γιατί ο χειρισμός είναι σχετικά απαιτητικός. Σε αντίθεση με τα ντόπια ήθη και έθιμα, το να τρως νιγκίρι με τα χέρια δεν είναι απλώς αποδεκτό, αλλά και η συνήθης πρακτική. Στα σουσάδικα στην Ιαπωνία πάντα δίνουν μία μικρή νωπή πετσέτα (oshibori - κυριολεκτικά "αυτό που στύβεται") για να καθαρίζει κανείς τα χέρια του. → Το sashimi...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα







Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.