Salmorejo, η πρωτοξαδέλφη της gazpacho
Η ισπανική gazpacho, η απόλυτα δροσιστική, καλοκαιρινή σούπα, έχει μπει στις ζωές μας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποιος ξέρει την πρώτη της εξαδέλφη την salmorejo; Ελάχιστοι, μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου που την ανακάλυψα πρόσφατα. Πατρίδα και αυτής είναι η Ανδαλουσία και συγκεκριμένα η Κόρδοβα, εξ ου και το ολόκληρο όνομά της, salmorejo cordobes. Οι ρίζες, τόσο της gazpacho όσο και της salmorejo, που αρχικά ήταν μία σούπα, χάνονται στα βάθη των αιώνων και τα υλικά ήταν μόνο μπαγιάτικο ψωμί, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και ξίδι. Όταν τον 19ο αιώνα ήρθαν στην Ευρώπη οι ντομάτες και άλλα λαχανικά από τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργήθηκε αφενός η gazpacho που, εκτός από ντομάτες, έχει πιπεριές και αγγούρι και αφετέρου η salmorejo που έχει μόνο ντομάτες. Όπως κάνω με οτιδήποτε καινούργιο μού τραβήξει την προσοχή, έσπευσα να την φτιάξω, αφού βρήκα και αρκετά καλές ντομάτες. Υπέροχη είναι, φίλοι μου, η salmorejo, απλά υπέροχη. Μάρτυράς μου και ο...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.