πριν από  11 ώρες 44 λεπτά

Kathimerini.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Newsroom 08.06.2025 • 15:08 Κοινοποίηση 0 Σχόλια Λίγοι γνωρίζουν ότι το Άγιον Όρος είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου οι αμπελώνες δεν σταμάτησαν να καρποφορούν από την αρχαιότητα. Άντεξαν τις επιθέσεις πειρατών, Σταυροφόρων, Τούρκων, τη φυλλοξήρα και την έλλειψη χεριών τη δεκαετία του '60, εξακολουθώντας να υμνούν με τον ψαλμό του Δαυίδ "οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου". Το κρασί υπήρξε το σημαντικότερο προϊόν του Αγίου Όρους από την ίδρυση των μονών, τον 10ο αιώνα, έως σήμερα. Καθώς η χερσόνησος δεν διαθέτει πεδιάδες για σιτηρά, ο οίνος -εκτός της Θείας Κοινωνίας και της διατροφής μοναχών και επισκεπτών- ήταν είδος εμπορεύσιμο ή ανταλλάξιμο, ώστε να συντηρούνται τα μοναστήρια. Γι' αυτό οι κτήτορες (ιδρυτές και χορηγοί) των μονών τις προίκιζαν με αμπέλια εντός ή εκτός του Αγίου Όρους. Κάποιες εποχές, οι φημισμένοι αγιορείτικοι οίνοι έφταναν τους εκατοντάδες τόνους. Το κρασί αυτό, φυσικά, δεν ήταν για κατανάλωση εντός των μονών.

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: fitness
    Palo presentation