Τα κρασιά του Αγίου Ορους: η ιστορία και το σήμερα του αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας
Newsroom 08.06.2025 • 15:08 Κοινοποίηση 0 Σχόλια Λίγοι γνωρίζουν ότι το Άγιον Όρος είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας όπου οι αμπελώνες δεν σταμάτησαν να καρποφορούν από την αρχαιότητα. Άντεξαν τις επιθέσεις πειρατών, Σταυροφόρων, Τούρκων, τη φυλλοξήρα και την έλλειψη χεριών τη δεκαετία του '60, εξακολουθώντας να υμνούν με τον ψαλμό του Δαυίδ "οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου". Το κρασί υπήρξε το σημαντικότερο προϊόν του Αγίου Όρους από την ίδρυση των μονών, τον 10ο αιώνα, έως σήμερα. Καθώς η χερσόνησος δεν διαθέτει πεδιάδες για σιτηρά, ο οίνος -εκτός της Θείας Κοινωνίας και της διατροφής μοναχών και επισκεπτών- ήταν είδος εμπορεύσιμο ή ανταλλάξιμο, ώστε να συντηρούνται τα μοναστήρια. Γι' αυτό οι κτήτορες (ιδρυτές και χορηγοί) των μονών τις προίκιζαν με αμπέλια εντός ή εκτός του Αγίου Όρους. Κάποιες εποχές, οι φημισμένοι αγιορείτικοι οίνοι έφταναν τους εκατοντάδες τόνους. Το κρασί αυτό, φυσικά, δεν ήταν για κατανάλωση εντός των μονών.
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.