Το εφτάζυμο της Καλύμνου: Ένα ψωμί που κουβαλά τη μνήμη και την ψυχή του νησιού
Πριν ακόμη φέξει καλά, ο Δημήτρης Σάντος μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους κατηφορίζουν στα στενά της Πόθιας. Ο φούρνος τους, στο κέντρο της Καλύμνου, είναι από εκείνους που μοσχοβολούν γειτονιά και παράδοση. Μόλις ανάβει ο ξυλόφουρνος, ο αέρας γεμίζει με το άρωμα του εφτάζυμου ψωμιού - ενός ψωμιού που δεν είναι απλώς τροφή, αλλά κομμάτι της ψυχής του νησιού. Το εφτάζυμο δεν είναι ένα κοινό ψωμί. Είναι μια τελετουργία γεύσης και μνήμης, μια συνταγή που περνά προσεκτικά από γενιά σε γενιά, μένοντας αναλλοίωτη στο χρόνο. Για τους Καλύμνιους, συνοδεύει κάθε σημαντική στιγμή της ζωής - από τη γέννηση και τον γάμο μέχρι το πένθος. Είναι το ψωμί που "ενώνει" την κοινότητα, το ψωμί που σε κάθε τραπέζι φέρνει μαζί χαρές και θύμησες. Η διαδικασία του εφτάζυμου είναι τέχνη και υπομονή. Το προζύμι του φτιάχνεται με σπασμένο ρεβύθι, που λειτουργεί ως φυσικό ζυμομύκητα, ενώ του δίνουν ζωή αρώματα όπως ο γλυκάνισος, το ούζο, η μαστίχα...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα
Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Ελλάδα
- Αγροτικά(22)
- Άμυνα(74)
- Αστυνομικά(36)
- Εκπαίδευση(196)
- Εργασία(47)
- Θρησκεία(44)
- Κοινωνία(582)
- Νομικά(31)
- Ομογένεια(2)
- Πολιτική(446)





Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.