Μπάμπω, μπρούστουλα, πουτρίδα και άλλες χριστουγεννιάτικες σπαζοκεφαλιές
Την τελευταία χρονιά μού δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αρκετά ταξίδια ανά την Ελλάδα και, όπως είναι φυσικό, έψαξα να μάθω όσο περισσότερα μπορούσα για τη γαστρονομία κάθε τόπου. Ρωτώντας λοιπόν για τα χριστουγεννιάτικα πιάτα, έκπληκτος ανακάλυψα ένα νέο κόσμο με άγνωστες λέξεις, ιδιαίτερους συνδυασμούς υλικών και νέες γεύσεις. Τα χοιροσφάγια τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Ένα έθιμο που τηρείται σε πολλές περιοχές, όπου εκτρέφουν ένα χοίρο για έναν ολόκληρο χρόνο και τον σφάζουν γύρω στα Χριστούγεννα. Έτσι, κάθε οικογένεια έχει το δικό της κρέας, λουκάνικα και ό,τι άλλο φτιάχνουν για ένα μεγάλο διάστημα. Μια ανάγκη που προέκυψε σε εποχές που το κρέας δεν ήταν συχνό στο τραπέζι και δεν υπήρχαν ψυγεία. Το έθιμο όμως διατηρήθηκε και στη Θεσσαλία τα χοιροσφάγια τα λένε και γουρουνοχαρά. Το κρέας του σφαγμένου χοίρου το μαγειρεύουν άμεσα, γι' αυτό και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας το χοιρινό πρωταγωνιστεί στο χριστουγεννιάτικο...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Πολιτισμός
- Lifestyle(816)
- politismos(71)
- Βιβλία(29)
- Βιντεοπαιχνίδια(1)
- Θέατρο & Χορός(59)
- Κινηματογράφος(112)
- Μουσική(53)
- Παράξενα(80)
- Τέχνη(121)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.