Κόλλυβα για τα Ψυχοσάββατα: το έθιμο και πέντε συνταγές
Βιβή Κωνσταντινίδου 06.06.2025 • 13:11 Κοινοποίηση 0 Σχόλια Κανένας άλλος καρπός, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δεν έχει συνδεθεί στενότερα με μερικές από τις σημαντικότερες θρησκευτικές τελετουργίες των Ελλήνων. Κυρίως με προσφορές. Το στάρι και γενικά οι δημητριακοί καρποί, βρασμένοι πάντα, ήταν από τα αρχαία χρόνια προσφορά στη γη και τους νεκρούς που βρίσκονται εντός της. Το στάρι είναι από τα βασικά γεννήματα της γης που η προσφορά του αφορά την προσπάθεια εξευμενισμού του δαίμονα της βλάστησης με την προσδοκία της μελλοντικής καλής σοδειάς. Είναι γνωστό και παγκόσμια μοναδικό, το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας στις 21 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα, με βράσιμο σταριού (μαζί με άλλα δημητριακά και όσπρια -"πολυσπόρια") και προσφορά τους κάποτε στη θεά Δήμητρα και σήμερα στην Παναγία. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, τα βρασμένα σπόρια σταριού, τα κόλλυβα, χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: τα νεκρώσιμα, πένθιμα των κηδειών και μνημοσύνων...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πότε και γιατί φτιάχνουμε τα "χρυσά κόλλυβα" για το δεύτερο και τελευταίο Ψυχοσάββατο του 2025. Οι πιστοί ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των κεκοιμημένων τους καθώς το προσεχές Σάββατο 7 Ιουνίου είναι αφιερωμένο σε αυτούς καθώς γιορτάζεται το δεύτερο Ψυχοσάββατο της χρονιάς που είναι γνωστό και ως "χρυσά κόλλυβα". Σύμφωνα με τον εκκλησιαστικό προγραμματισμό το...
Πολυμέσα

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Τοπικά
- Aιγαίο(31)
- Αθήνα(0)
- Ήπειρος(30)
- Θεσσαλία(188)
- Θεσσαλονίκη(18)
- Θράκη(2)
- Ιόνιο(0)
- Κρήτη(105)
- Μακεδoνία(58)
- Πελοπόννησος(91)
- Στερεά Ελλάδα(32)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.