Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν Αθήνα και δανειστέςΕπιστροφή
Με την άποψη του Palo
Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 15/06/15 - 18:00
Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στα social media η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών. To θολό τοπίο των διαπραγματεύσεων δεν αφήνει περιθώριο για ασφαλείς προβλέψεις με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η σεναριολογία
Τα στοιχεία του paloPro για την χρονική περίοδο 08/06 – 14/06 2015 μας δείχνουν ότι οι οντότητες, Διαπραγματεύσεις, Αλέξης Τσίπρας και Δραχμή κατέγραψαν συνολικά 24.625 αναφορές.
Οι τρεις υπό εξέταση οντότητες εμφανίζουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με τα θετικά. Το Twitter είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που καταγράφει τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα αναφορικά με το σενάριο για επαναφορά της δραχμής.
Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 08/06 – 14/06 μας δείχνει ότι η κυβέρνηση της Αθήνας και οι ευρωπαίοι εταίροι ισορροπούν πάνω σε τεντωμένο σχοινί και ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων παραμένει αβέβαια.
Ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας δήλωσε ότι απορρίπτει ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση βιώσιμης συμφωνίας έστω και αν είναι αποτέλεσμα δύσκολων συμβιβασμών αλλα και ξεκαθαρίζει πως αν η Ευρώπη τελικά επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχιση της υποτέλειας τότε πάλι η κυβέρνηση θα είναι εκείνη που θα πει το μεγάλο όχι.
Παράλληλα αναπαράχθηκε και το δημοσίευμα το Bloomberg με τίτλο «Από τη σωτηρία στην καταστροφή – Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα» που εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια: (α) αποφυγή Grexit, (β) Hotel California, (γ) «Κωλοτούμπα» και (δ) Checking Out.
Όμως αίσθηση προκάλεσε και ένα άρθρο των Financial Times, το οποίο εκπλήσσει, καθώς ο αρθρογράφος του καλεί στην ουσία τον Αλέξη Τσίπρα να μην υποχωρήσει στις αξιώσεις των πιστωτών και αναλύει με στοιχεία γιατί δεν πρόκειται να χάσει τίποτα η Ελλάδα αν πει «όχι» κηρύσσοντας πτώχευση, ακόμα και αν υπάρξει Grexit.
Η σκληροπυρηνική πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδράει σε κάθε πρόταση των ευρωπαίων δανειστών που παραβιάζει τις «κοκκινες γραμμές» με τις παρεμβάσεις της δεν μένει στο περιθώριο της θεματολογίας. H δήλωση του Γιάννη Μηλιού ότι «η διαπραγμάτευση αποτελεί σύγκρουση, αντιπαράθεση των συμφερόντων της εργασίας με αυτά του κεφαλαίου» υπενθύμισε στους χρήστες του ελληνικού διαδικτύου το «καυτό» εσωτερικό μέτωπο του Αλέξη Τσίπρα.
Η εξέταση των στοιχείων του paloPro μας δείχνει ότι τα social media είναι δυσαρεστημένα με την κωλυσιεργία των διαπραγματεύσεων, με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. H ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη αντιτίθεται στο ενδεχόμενο Grexit και επιστροφής στη δραχμή καθώς φαίνεται να κατανοεί τις αρνητικές του επιπτώσεις πάνω στην ελληνική οικονομία και γενικότερα.