H Αριστερή Πλατφόρμα μεταβάλλει το πολιτικό σκηνικό Επιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 17/07/15 - 14:10

Η ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο μνημόνιο κυριάρχησε στα social media που αντιμετώπισαν με επιφύλαξη τη στάση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας. Η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει τη χώρα στην ευρωζώνη δίχασε το ΣΥΡΙΖΑ καθώς 39 βουλευτές, στην πλειοψηφία τους από την Αριστερή Πλατφόρμα, ψήφισαν «ΟΧΙ» στα προ- απαιτούμενα του νέου μνημονίου.

Το ελληνικό διαδίκτυο κατέγραψε για το ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη 60.528 συνολικές αναφορές σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro για την χρονική περίοδο 13/07 – 15/07 2015.

Τα συναισθήματα του διαδικτύου για ΣΥΡΙΖΑ, Αριστερή Πλατφόρμα και Παναγιώτη Λαφαζάνη εμφανίζουν μια σαφή κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων έναντι των θετικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους για ΣΥΡΙΖΑ και Αριστερή Πλατφόρμα συγκεντρώνονται σε Facebook και Twitter. O Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του καταγράφει συντριπτικό ποσοστό αρνητικών συναισθημάτων στα blogs και στα sites.

Η θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου επικεντρώθηκε κυρίως στην ψηφοφορία της Βουλής για τα προ- απαιτούμενα για τη νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, στη διαφοροποίηση των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα την προσοχή απέσπασε και το σχέδιο του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας για την επιστροφή στη δραχμή.

Ο Λαφαζάνης σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα είχε σχέδιο για έφοδο στο Νομισματοκοπείο, την κατοχή των περίπου 22 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, την σύλληψη του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και κατάληψη του Νομισματοκοπείου όπου θα τυπωνόταν εθνικό νόμισμα. Τα social media αντέδρασαν με χιούμορ στο σχέδιο Λαφαζάνη όπως για παράδειγμα με το να κάνουν φωτομοντάζ τους γνωστούς αδελφούς Ντάλντον από το διάσημο καρτούν Λούκι Λουκ.

Παράλληλα σχολιάστηκε και η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας ότι «στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν στηρίζουμε τα μνημονιακά μέτρα».

Συμπερασματικά η ψηφοφορία της βουλής διαμόρφωσε ένα νέο πολιτικό σκηνικό από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ διχάστηκε σε ευρωπαϊστές και «δραχμιστές» με αφορμή τη ψήφιση του νέου μνημονίου. Οι χρήστες των social media αντιμετωπίζουν αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του ότι αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πτέρυγα για την εμμονή τους στη ρήξη με τους ευρωπαίους και την έλλειψη ενός μη εναλλακτικού σχεδίου. Παράλληλα η ανάγνωση των δημοσιευμάτων μας δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε την τελευταία στιγμή αντιμέτωπος με την στυγνή πραγματικότητα, ευρωζώνη ή Grexit και συγκρούστηκε με το ίδιο το κόμμα του. Το πολιτικό σκηνικό μεταβάλλεται, δεν αποκλείονται εκλογές Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και αναμένεται να διαμορφωθούν δύο στρατόπεδα, τα φίλο – ευρωπαϊκά και τα αντιμνημονιακά της ρήξης με την Ευρώπη.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.