Ντιμπέιτ χωρίς νόημαΕπιστροφή
Με την άποψη του Palo
Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 10/09/15 - 17:34
Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών δεν κατάφερε να πείσει το ελληνικό διαδίκτυο για τη χρησιμότητά του καθώς κατέγραψε στο σύνολό του μεγάλο ποσοστό ουδέτερων συναισθημάτων. Παράλληλα οι χρήστες του Twitter βρήκαν μια μοναδική ευκαιρία να τρολάρουν απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με τις αναφορές και τα συναισθήματα καθόρισε σε μεγάλο βαθμο και την ετυμηγορία της διαδικτυακής κοινής γνώμης.
Οι Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Καμμένος σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro συγκέντρωσαν όλοι μαζί στο ελληνικό διαδίκτυο 49.889 συνολικές αναφορές για την περίοδο 09/09 -10/09 2015.
Τα συναισθήματα που κυριάρχησαν με μεγάλη διαφορά είναι τα ουδέτερα με δεύτερη προτίμηση τα αρνητικά και τελευταία τα θετικά. Μόνο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέγραψε θετικά συναισθήματα που ήταν περισσότερα από τα ουδέτερα, στοιχείο σχετίζεται με το μικρό αριθμό αναφορών που συγκέντρωσε. Γενικότερα οι απαντήσεις – μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών δεν έκαναν αίσθηση και δεν διαφωτίσαν το ακροατήριο.
Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο με αφορμή το ντιμπέιτ επικεντρώθηκε σε αναφορές για:
- Τα επιτελεία των κομμάτων μετρούν κέρδη και ζημιές από τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών.
- To «κρυφό» διάλογο Μεϊμαράκη – Τσίπρα που δεν έπιασαν οι κάμερες
- Τις ατάκες που ζωντάνεψαν το ντιμπέιτ.
- Το προεκλογικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών που χαρακτηρίστηκε από απαντήσεις-μονόλογους.
- Το παρασκήνιο πίσω από τις κάμερες.
- Τις κομψές παρουσίες του ντιμπέιτ.
- Το τρολάρισμα στο Twitter για τους πολιτικούς αρχηγούς.
- Τον καβγάς Τσίπρα – Τρέμη.
- Τον καβγά Μεϊμαράκη – Καμμένου.
- Την γκάφα του Καμμένου με το τρολάρισμα.
Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro μας δείχνουν ότι το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ δεν έπεισε το ελληνικό διαδίκτυο. H κοινή γνώμη του ήταν επιφυλακτική ως προς τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ενώ από τις τοποθετήσεις των χρηστών στα social media προκύπτει ότι επιδοκίμαζαν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι διαμάχες των πολιτικών αρχηγών που έγιναν μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει και το βαθμό συγκρουσιακότητας που υπάρχει στην κοινή γνώμη. Ωστόσο τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις Λαφαζάνη ικανοποιούν ένα ακροατήριο που λειτουργεί με συναισθηματικά κριτήρια και ήταν ο μόνος αντιμνημονιακός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν θέματα κοινωνικής, οικονομικής πολιτικής καθώς και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικών θεμάτων.