Τουρκία: Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στα νοτιοανατολικάΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Άννα Παναγιωτίδου · 21/12/15 - 07:30

Ενώ το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης έχει στραφεί στη διαμάχη μεταξύ Ερντογάν-Πούτιν, κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου τις τελευταίες πέντε μέρες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία 110 Κούρδοι μαχητές. Επιπλέον, τουλάχιστον δύο στρατιώτες και πέντε πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους στις συγκρούσεις.

Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν από κοινού οι ένοπλες δυνάμεις και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στην επαρχία Σιρνάκ (Şırnak), ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη, ενώ από την προηγουμένη είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στις Τζιζρέ (Cizre) και Σιλώπη (Silopi), συνοριακές πόλεις της επαρχίας.

Συνολικά, 10.000 άνδρες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση που στοχεύει στο να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές από τα αστικά κέντρα, ενώ επικεντρώνεται σε δύο πόλεις κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, το Τζιζρέ και τη Σιλόπι.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι σκοπός των επιχειρήσεων που διεξάγονται στην περιοχή εναντίον του PKK είναι «η διασφάλιση της ασφάλειας τόσο των δυνάμεων ασφαλείας όσο και των πολιτών» και υπογραμμίζει ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή «θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μέχρι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη».

Ωστόσο κουρδικές πηγές περιγράφουν μια διαφορετική εικόνα. Κάνουν λόγο, για χτυπήματα από τουρκικά τανκς μέσα σε κατοικημένες περιοχές, για ανταρτοπόλεμο στην πόλη Νουσαϊμπίν, καθώς και για τραυματισμό και θάνατο παιδιών στο Τζιζρέ από πυροβολισμούς της αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες και στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ, διαμαρτυρόμενοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πόλεις της περιοχής.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η τουρκική αστυνομία έχει επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, όπου ο κουρδικός πληθυσμός βιώνει τη σκληρή απάντηση των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας, μετά από την κατάρρευση το καλοκαίρι της διετούς εκεχειρίας με το PKK και την εκλογική επικράτηση του φιλοκουρδικού HDP στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Η επιβίωση στην περιοχή όλο και δυσκολεύει. Κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν την σχολική χρονιά καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα, αφού οι εκπαιδευτικοί στις περιοχές αυτές με εντολή της Άγκυρας κλήθηκαν για εκπαιδευτικούς λόγους. Κάτι που κίνησε τότε υποψίες για το τι ετοίμαζε να κάνει η Άγκυρα στην περιοχή.  

Ανέκαθεν η Τουρκία προσπαθεί να αποτρέψει την δημιουργία ενιαίου κουρδικού κράτους στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, καθώς κάτι τέτοιο θα ασκούσε φοβερές πιέσεις εντός των συνόρων της, λόγω του μεγάλου αριθμού Κούρδων που ζουν στην νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Η Τουρκία στο κουρδικό ζήτημα πάντα ακολουθεί στρατηγική «διαίρει και βασίλευε». Από τη μία, χτυπά τους Κούρδους στο εσωτερικό της σε έναν διαρκή πόλεμο με το ΡΚΚ και θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας παρακλάδι του ΡΚΚ κι από την άλλη εντείνει την συνεργασία της με τους Κούρδους του Ιράκ.

Αν κάποιος δεν βάλει φρένο στις φιλοδοξίες του Προέδρου Ερντογάν, η κατάσταση στην περιοχή κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σοβαρή πρόκληση για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.