Το τέλος του «μπακάλη» οδηγεί στo e-super marketΕπιστροφή
Με την άποψη του Palo
Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 04/05/16 - 21:45
Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ συνεχίζει να προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά δεδομένα με συγχωνεύσεις και εξαγορές. Περίπου 72 αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν πουληθεί, συγχωνευθεί, αποχωρήσει. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ καθώς η αγορά προϊόντων αντανακλά σε ένα βαθμό και το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν εγκαινιάσει και μια πολιτική ανάπτυξης διαδικτυακής καμπάνιας για προσφορές με στόχο τις διαδικτυακές πωλήσεις.
Η οντότητα «σούπερ μάρκετ» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το «paloPro» 1.514 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 24 Απριλίου – 2 Μαίου 2016. Οι περισσότερες αναφορές καταγράφηκαν στο Twitter όπου και παρατηρήθηκε ένας μεγάλος αριθμός tweets για τιμές προϊόντων και για προσφορές που αναγράφονται στα ράφια.
Ο αριθμός των συναισθημάτων των αναφορών για τα «σούπερ μάρκετ» δεν παρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές. Τα θετικά συναισθήματα ( καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, ακολουθούν τα αρνητικά και μετά τα ουδέτερα.
Θεματολογία
Η θεματολογία για την οντότητα «σούπερ μάρκετ» την υπό εξέταση περίοδο επικεντρώθηκε σε εξαγορές και συμφωνίες αλυσίδων, σε διάφορες εκτιμήσεις για την τιμή του πασχαλινού τραπεζιού και σε αναφορές για προσφορές και τιμές προϊόντων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Top 10 Topics του paloPro η θεματολογία εστιάστηκε:
- Στην ανάκληση της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 99 της εταιρίας Αφοί Καρυπίδης που εκμεταλλεύεται αλυσίδα σούπερ μάρκετ με 139 καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα.
- Ότι επιστρέφει στην ομαλότητα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος καθώς κλείνει οικονομικές εκκρεμότητες και ανατροφοδοτείται με προϊόντα.
- Στην εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού προσέγγισε τα 105 ευρώ.
- Στις αυξήσεις των κατώτατων μισθών κατά 100 ευρώ για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος.
- Στη δήλωση του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Δημήτρη Μόσχου ότι «το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα».
Συμπεράσματα
Η προσεκτική μελέτη των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων του paloPro μας δείχνει ότι η ελληνική διαδικτυακή γνώμη που παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας θεωρεί ότι:
- Τα σούπερ μαρκετ αποτελούν έναν σταθερό παράγοντα της οικονομίας εξαιτίας του τζίρου που κάνουν και των ατόμων που απασχολούν.
- Ότι έχει αναπτυχθεί με αφορμή την υπόθεση Μαρινόπουλου και Καρυπίδη μια φιλολογία σε δημοσιογραφικό επίπεδο για το πώς θα εξελιχθεί ο κλάδος , με τις συγχωνεύσεις, την οικονομική ύφεση, τις σχέσεις με τους προμηθευτές.
- Ότι υπάρχουν κυρίως με τη μορφή συνεντεύξεων και αναλύσεων τοποθετήσεις γύρω από την πορεία των σούπερ μαρκετ από στελέχη τους και ειδικούς.
- Ότι τα σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται να επενδύουν και τόσο πολύ στην προβολή ή στην ανάπτυξη μιας συζήτησης γύρω από αυτά στα social media που ενδεχομένως να οφείλεται κυρίως στο ότι επικεντρώνονται σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου ενδιαφέρονται για τα σούπερ μάρκετ και παρουσιάζουν την εικόνα χρήστες – καταναλωτές. Το λογισμό του paloPro εντόπισε με τη μορφή κοινοποιήσεων και συζητήσεων ομάδων ορισμένες προσφορές σούπερ μάρκετ που δεν είχαν προβληθεί από την τηλεόραση.
- Ότι η εικόνα των σούπερ μάρκετ στο ελληνικό διαδίκτυο αποτελεί ένα δείκτη προσέγγισης της πραγματικότητας (τα tweets για αρνάκια με 6 ευρώ το κιλό).
- Ότι παρατηρείται καταγραφή κοινοποιήσεων και συζητήσεων χρηστών των social media που ομαδοποιούν το μποϊκοτάζ κάποιων προϊόντων χωρίς να έχει διαπιστωθεί αν πρόκειται για διαφημιστική πολιτική ή για συμπεριφορά των καταναλωτών.