H Εξεταστική Επιτροπή δεν πείθει τους χρήστες του διαδικτύου Επιστροφή
Με την άποψη του Palo
Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 07/04/15 - 22:10
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ένταξη της χώρας στα μνημόνια ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά, την όποια και πρότειναν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αντίθετα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την καταψήφισαν, 22 βουλευτές από Ποτάμι και ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» ενώ η Χρυσή Αυγή απουσίασε από την ψηφοφορία.
Η Εξεταστική Επιτροπή δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην πολιτική σκηνή και έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο, τις αντιδράσεις των οποίων αναλύουμε με τη βοήθεια του paloPro για την χρονική περίοδο 03/04 – 06/04 2015.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα κόμματα που κυβέρνησαν από τον Οκτώβριο του 2009 – μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και φυσικά η Εξεταστική Επιτροπή αποτελούν τις οντότητες όπου και επιχειρούμε να αναλύσουμε.
H ΝΔ καταγράφει τις περισσότερες αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο όπου συνολικά ανέρχονται σε 2136.
Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με συνολικά 1531 αναφορές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του καταγράφει συνολικά 529 αναφορές.
Η Εξεταστική Επιτροπή συγκεντρώνει συνολικά στο ελληνικό διαδίκτυο 1254 αναφορές.
Αναφορικά με τα συναισθήματα των social media και του ελληνικού διαδικτύου πολύ περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με τα θετικά καταγράφει η Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο .Τα αρνητικά ανέρχονται σε 835 ενώ τα θετικά είναι μόνο 201. Αρνητικά είναι τα συναισθήματα και για το ΠΑΣΟΚ όπου συγκεντρώνει 665 αρνητικά έναντι 551 θετικών. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με 354 αρνητικά έναντι 126 θετικών. Αντίθετα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ΝΔ, καταγράφει οριακά περισσότερα θετικά συναισθήματα 651 έναντι 647 αρνητικών.
Τα δημοσιεύματα που κυριάρχησαν για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής στο ελληνικό διαδίκτυο τη χρονική περίοδο που εξετάζουμε με βάση τα Top 10 Topicς είναι:
- Ο σκεπτικισμός που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για την προσφυγή στις Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να καλυφθεί «η αποτυχία του πολιτικού και δικαστικού συστήματος».
- Η σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σκληρή επίθεση με υπονοούμενα κατά του Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός έπαιξε ρόλο στην «αλλαγή μνημονιακής φρουράς» από την κυβέρνηση Παπανδρέου στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
- Η κατάθεση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο.
Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά και δεδομένα του paloPro δείχνουν ότι τα social media και το ελληνικο διαδίκτυο είναι επιφυλακτικά στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο. Η απόδοση ευθυνών έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από κυβερνήσεις αλλά δεν απέφερε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Οι συνειδητοποιημένοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου διαβλέπουν κάποιες σκοπιμότητές πίσω από την έγκριση της Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι που διαφαίνεται από το μεγάλο αριθμό των αρνητικών συναισθημάτων τους και από τα δημοσιεύματα που υποδηλώνουν κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα περίοδο.
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.