Ο θριαμβευτής Ντέιβιντ Κάμερον φοβίζει την Ευρωπαϊκή ΕνωσηΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 08/05/15 - 20:51

Οι κρισιμότερες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών της Βρετανίας έδωσαν μια θριαμβευτική νίκη στον Ντέιβιντ Κάμερον που αναμένεται να έχει και αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών απέσπασε αυτοδυναμία και δήλωσε ότι θα προχωρήσει με το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ. Η σαρωτική νίκη των Συντηρητικών προκάλεσε ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό καθώς παραιτήθηκαν οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Εντ Μίλιμπαντ, Νίκ Γκλεγκ και Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι βρετανικές εκλογές απασχόλησαν και το ελληνικό διαδίκτυο και με βάση τα στοιχεία του paloPro εξετάζουμε την αντίδρασή του για τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Εντ Μίλιμπαντ και τα κόμματά τους για την χρονική περίοδο 01/05 – 07/05 2015.

Οι τέσσερις υπό εξέταση οντότητες συγκεντρώνουν συνολικά 2687 αναφορές. Σε επίπεδο προσώπων ο Ντέιβιντ Κάμερον έρχεται πρώτος καταγράφοντας 718 συνολικές αναφορές και ακολουθεί ο Εντ Μίλιμπαντ με 556 αναφορές. Σε επίπεδο κομμάτων προηγούνται οι Συντηρητικοί (Tories) με έχοντας 836 συνολικές αναφορές και οι Εργατικοί (Labour Party) καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 577 αναφορές.

Τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου είναι στην πλειοψηφία τους θετικά για όλες τις οντότητες σε σύγκριση με τα αρνητικά και εμφανίζουν αυξημένο αριθμό στα sites. Ο Εντ Μίλιμπαντ συγκεντρώνει 340 θετικά συναισθήματα έναντι 104 αρνητικών και Ντέιβιντ Κάμερον 218 θετικών έναντι 111 αρνητικών. Την ίδια στιγμή οι Tories εμφανίζουν 342 θετικά συναισθήματα έναντι 178 αρνητικών και οι Labour από την πλευρά τους 318 θετικά έναντι  101 αρνητικών.

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics για την χρονική περίοδο 01/05 – 07/05 2015 επικεντρώθηκε στην κρισιμότητα των βρετανικών εκλογών, στις εκτιμήσεις για ένα εκλογικό ντέρμπι και στη σημασία του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα δημοσιεύματα τις χαρακτήρισαν στο σύνολό  τους κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών και αμφίρροπες επιχειρηματολογώντας ότι τα οικονομικά σκάνδαλα και η λιτότητα έχουν αποσταθεροποιήσει τα δύο μεγάλα κόμματα. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η έκβασή των εκλογών θεωρείται σε ιδιαίτερο βαθμό σημαντική για την ΕΕ  καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία για τις σχέσεις Βρετανίας και ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2017 στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Αντίθετα ο Εντ Μίλιμπαντ επιθυμούσε να ενισχύσει τον ρόλο της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ και είχε φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Παράλληλα αναπαράχθηκαν και τα δημοσιεύματα για την επόμενη μέρα και τους διάφορους κυβερνητικούς σχηματισμούς με βάση τις προβλέψεις ότι Εργατικοί και Συντηρητικοί δεν θα μπορούσαν να πετύχουν αυτοδυναμία.

Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά του paloPro μας δείχνουν ότι  η θετική αποδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον και του Εντ Μίλιμπαντ από το σύνολο του ελληνικού διαδικτύου οφείλεται σε ένα  βαθμό στο ότι και οι δυο αμφισβήτησαν με διαφορετικό  τρόπο την ΕΕ. Ο πρώτος είχε μιλήσει για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για παραμονή της Βρετανίας και ο δεύτερος επέκρινε τη λιτότητα και δήλωνε υπέρμαχος της ανάπτυξης.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.