Τα social media «ψηφίζουν» Ευρώ και αγωνιούν για EurogroupΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 11/05/15 - 15:25

Με τα περιθώρια της ρευστότητας να γίνονται ολοένα και στενότερα η κυβέρνηση της Αθήνας αναμένει μια θετική δήλωση από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη της πολυπόθητης συμφωνία με τους ευρωπαίους δανειστές. Το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων συνεχίζει να εμφανίζει σενάρια για έξοδος από το ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, υιοθέτηση διπλού νομίσματος ενώ υπάρχουν και οι προθέσεις της κυβέρνησης για διενέργεια δημοψηφίσματος ή εκλογών.

Η στάση του Eurogroup, η Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών για το ελληνικό χρέος και η επιστροφή στη δραχμή αποτελούν κάποιες από τις θεματικές που απασχολούν τα social media και το ελληνικό διαδύκτιο. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε να καταγράψουμε τις αντιδράσεις τους με τη βοήθεια των στοιχείων του paloPro εξετάζοντας την χρονική περίοδο 03/05 – 10/05 2015.

Τα στοιχεία μας αποκαλύπτουν ότι Eurogroup, Δραχμή, Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών συγκεντρώνουν συνολικά στο ελληνικό διαδίκτυο 14281 αναφορές. Πιο συγκεκριμένα το Eurogroup καταγράφει 9011 συνολικές αναφορές, η Δραχμή 2780 αναφορές και η Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών εμφανίζει 2490 αναφορές.

Τα συναισθήματα των social media και του ελληνικού διαδικτύου από την πλευρά τους μας δίνουν και αυτά ενδιαφέροντα ευρήματα. Το Eurogroup συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά συναισθήματα 5074 σε σύγκριση με τα 1644 αρνητικά. Το μεγάλο ποσοστό των θετικών συναισθημάτων για το Eurogroup εμφανίζεται στο Twitter, με 2221 (47%) θετικά.

Αντίθετα τα συναισθήματα είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικά για τη Δραχμή και τη Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών έναντι των θετικών. Η Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών καταγράφει 1755 αρνητικά συναισθήματα έναντι 412 θετικών, το ελληνικό διαδίκτυο είναι απαισιόδοξο και η Δραχμή εμφανίζει 1147 αρνητικά 419 θετικά. Το Τwitter συγκεντρώνει τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα για τις δυο συγκεκριμένες οντότητες. Η Δραχμή εμφανίζει 828 (40%) αρνητικά συναισθήματά και η Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών καταγράφει και αυτή 1186 (78%) αρνητικά συναισθήματα.

Η θεματολογία που κυριάρχησε σε social media και ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το Top 10 Topics για την χρονική περίοδο 03/05 – 10/05 2015 αναφέρεται σε δημοσιεύματα για τις αιτίες που δεν προχωράν οι διαπραγματεύσεις, το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, τις επιπτώσεις από την μη επίτευξη συμφωνίας για Ελλάδα και ΕΕ, και τα σενάρια για διπλό νόμισμα.

H κυβέρνηση της Αθήνας αποδίδει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στις κόντρες ανάμεσα στους δανειστές και αναφέρει ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, δηλαδή στις διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ΔΝΤ έκανε πρόταση να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας και σύμφωνα με τη Die Welt, ζήτησε από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της Ελλάδας ξεκάθαρα είτε να εφαρμοστεί σκληρή πολιτική μεταρρυθμίσεων είτε να προχωρήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού.

Ένα ακόμα δημοσίευμα που αναπαράχθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο είναι και αυτό του Forbes που εκτιμά ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της αβύσσου και θα μπορούσε να παρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, θέτοντας τέλος στο καταπληκτικό σχέδιο οικονομικής συνεργασίας, ευμάρειας και ειρήνης σε μια ήπειρο που πλήττονταν για αιώνες από πολέμους και άλλες μάστιγες, καταλήγοντας στις φρικαλεότητες του Β΄ παγκοσμίου πολέμου».

Αίσθηση έχει προκαλέσει και το δημοσίευμα ότι μεγάλο ποσοστό των ελλήνων πολιτών επιθυμούν την παραμονή στο Ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο ερώτημα «αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήγουν σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εσείς ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ και στην επιστροφή στη δραχμή, τι θα επιλέγατε;» το 66,5% απάντα πως θα επέλεγε το ευρώ, το 25% τη δραχμή, ενώ το 6,5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά. Παράλληλα στο ερώτημα «παραμονή στο ευρώ με την εφαρμογή ενός νέου μνημονίου και στην επιστροφή στη δραχμή με ανεξάρτητη δημοσιονομική πολιτική, τι θα επιλέγατε;» παραμονή στο ευρώ επιλέγει το 55,5%, το 35% προτιμά την επιστροφή στη δραχμή και ποσοστό 9,5% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό διαδίκτυο ασχολείται και με το «Σενάριο Geuro», την υιοθέτηση διπλού νομίσματος . Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστε της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β» στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Συμπερασματικά τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο με βάση τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα του paloPro δεν νιώθουν αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί άμεσα μια Συμφωνία Ελλάδας – Δανειστών. Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη συνεχίζει να δείχνει ανοχή στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης που αρνείται να παραβιάσει κάποιες «κόκκινες γραμμές της» αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την έξοδο από το Ευρώ ακόμα και αν εφαρμοστεί ένα νεό μνημόνιο.


Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.