Το νομοσχέδιο της Παιδείας στο «μικροσκόπιο» του διαδικτύουΕπιστροφή
Με την άποψη του Palo
Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 13/05/15 - 16:00
To νομοσχέδιο για την Παιδεία που κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και ψηφίστηκε επί της αρχής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αντιπολίτευση, πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς προσθέτοντας άλλη μια εκρηκτική διάσταση στο ήδη πολωμένο κλίμα του πολιτικού σκηνικού.
Πως όμως αντιδρά το ελληνικό διαδίκτυο στο θέμα των αλλαγών της Παιδείας; Τις απαντήσεις επιχειρούμε να σας δώσουμε εξετάζοντας τα στοιχεία του paloPro για την περίοδο 03/05 – 12/05 2015.
Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι υπό εξέταση οντότητες, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, Πανεπιστήμια (AEI) και τα ΤΕΙ συγκεντρώνουν συνολικά 10391 αναφορές. Ο Αριστείδης Μπαλτάς καταγράφει 379 συνολικές αναφορές, τα Πανεπιστήμια 8590 αναφορές και τα ΤΕΙ 1422 αναφορές.
Τα συναισθήματα εμφανίζονται θετικά για ολες τις οντότητες καθώς υπερτερούν σε σύγκριση με τα αρνητικά. Ο Αριστείδης Μπαλτάς συγκεντρώνει 132 θετικά συναισθήματα έναντι 113 αρνητικών, τα Πανεπιστήμια 3068 θετικά έναντι 2555 αρνητικών και τα ΤΕΙ 581 θετικά συναισθήματα 465 αρνητικών. Τα αρνητικά συναισθήματα που αποτελούν και την μειοψηφία καταγράφουν το μεγαλύτερο τους ποσοστό στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter – Μπαλτας (25%), Πανεπιστήμια (31%) και ΤΕΙ (35%).
Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο με βάση το εργαλείο Top 10 Topics επικεντρώθηκε στις αντιδράσεις για την ψήφιση του νομοσχεδίου Mπαλτά και στις επιπτώσεις στον τομέα της Παιδείας, για τα Πανεπιστήμια, το θεσμό της Αριστείας και για τα πρότυπα σχολεία.
To δημοσίευμα με τίτλο «Όχι Μπαλτά στην Παιδεία» αναπαράχθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο και αναφέρονταν στο ότι εκπρόσωποι και κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) συναντήθηκαν στο Μαρούσι για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία.
Οι επικρίσεις της κίνησης «Παιδείας 2015» εναντίον του νομοσχεδίου Μπαλτά που αποτελείται από πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι κατά των αλλαγών στην Παιδεία αποτέλεσαν και αυτές μέρος των αναφορών του ελληνικού διαδικτύου. Η «Παιδεία 2015» θεωρεί ότι το νομοσχέδιο Μπαλτά, γυρνά την εκπαίδευση 40 χρόνια πίσω, επιβάλλει τα πολιτικά κοµµατα στη λειτουργία των ΑΕΙ, καταργεί ουσιαστικά τα Πρότυπα Δημόσια Σχολεία, μεθοδεύει την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων, εισάγει την κοµµατική λογική στα όργανα της σχολικής ιεραρχίας, καταργεί την «αριστεία» σε βάρος των κοινωνικά αδύναμων καθώς και την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση
Παράλληλα κυριάρχησαν και οι αναφορές για τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων από το σχολικό έτος 2015 - 2016, όπως διάκριση των προτύπων από τα πειραματικά σχολεία, καθώς επίσης αλλαγές στη διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης.
Συμπερασματικά τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι ελληνικό διαδίκτυο φαίνεται να μην αντιδράει στις αλλαγές στην Παιδεία διότι επαναφέρουν πρακτικές με τις οποίες έχουν γαλουχηθεί αρκετές γενιές της μεταπολίτευσης.