Το ΔΝΤ προκαλεί και η Xρεοκοπία τρομάζειΕπιστροφή
Με την άποψη του Palo
Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 18/05/15 - 18:25
To έγγραφο- βόμβα του ΔΝΤ για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας δεν εκπέμπουν αισιόδοξα μηνύματα ούτε για την κυβέρνηση ούτε όμως και για τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο που αντιδρούν αρνητικά στις παρεμβάσεις του ΔΝΤ και δεν θέλουν χρεωκοπία της χώρας. Το ίδιο αρνητική είναι και η στάση τους και προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος με τις δηλώσεις του εκφράζει τη σκληρή πλευρά των ευρωπαίων δανειστών που δεν υποχωρούν στα αιτήματα της κυβέρνησης της Αθήνας.
Ο θεσμός του ΔΝΤ, ο κίνδυνος χρεωκοπίας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταγράφουν με βάση τα στοιχεία του paloPro συνολικά 31600 αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 11/05 -17/05 2015.
Τα συναισθήματα και για τις τρεις υπό εξέταση οντότητες εμφανίζονται αρνητικά στην πλειοψηφία τους σε σύγκριση με τα θετικά και το πιο υψηλό αριθμό αρνητικών συναισθημάτων τον καταγράφει μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.
H θεματολογία που κυριάρχησε στα social media και στο ελληνικό διαδίκτυο για την χρονική περίοδο 11/05 – 17/05 με βάση τα Top 10 Topics αναφέρεται στο έγγραφο του ΔΝΤ για την χρεοκοπία, στις δηλώσεις Σόιμπλε για δημοψήφισμα και σε ενδεχόμενες ενναλακτικές πηγές χρηματοδότησης μέσω BRICS.
Το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος προβληματίζει ολοένα και περισσότερο μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου - βόμβα του ΔΝΤ ότι «δεν θα υπάρξει δυνατότητα για τις ελληνικές αρχές να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους». Το ΔΝΤ προειδοποιεί ευθέως πως η κρίσιμη πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο πιθανόν να μη καταστεί δυνατή εάν δεν υπάρξει νέα βοήθεια, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύσει ευθέως με χρεοκοπία.
Αίσθηση προκάλεσε και το δημοσίευμα για πιθανή ένταξη της Ελλάδα στους BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) καθώς και ο ορισμός του Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως υπεύθυνου για την διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής μας. Αμέσως μετά αναπαράχθηκαν και τα δημοσιεύματα για το τι απαιτείται, τι ποσό χρειάζεται για τη συμμετοχή, που έδειξαν τις δυσκολίες της συμμετοχής και αν μπορεί πράγματι να ωφελήσει τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται.
Η δήλωση του Βόλφανγκ Σόιμπλε ότι είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα κυριάρχησε και αυτή στο ελληνικό διαδίκτυο και ερμηνεύτηκε σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι «φαίνεται να μην φοβάται πλέον ενδεχόμενο Grexit και θέλει απλά να τελειώνει με την Ελλάδα».
Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι τα social media παραμένουν αρνητικά στις παρεμβάσεις του ΔΝΤ στη χώρας μας καθώς το έχουν συνδέσει με τα σκληρά μνημονιακά μέτρα. Ταυτόχρονα όμως εμφανίζονται να προβληματίζονται έντονα από το ενδεχόμενο μια χρεωκοπίας καθώς φαίνεται οι συνειδητοποιημένοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου να γνωρίζουν τις τραγικές επιπτώσεις της πάνω στη χώρα.