Στην «πυρά» των social media ο Zεπ Mπλάτερ Επιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 08/06/15 - 19:10

Το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στα social media που παρακολουθούν εξελίξεις και τις συμμαχίες στο πλαίσιο της ανάδειξης του νέου προέδρου. Ο επί ετών «ισχυρός άνδρας» της FIFA Ζεπ Μπλάτερ παραιτήθηκε λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρεία της ομοσπονδίας  από τις παρενέργειες του σκανδάλου.

Η υπόθεση διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της FIFA και ο Ζέπ Μπλάτερ κατέγραψαν σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro σε social media και ελληνικό διαδίκτυο συνολικά 12.520 αναφορές για την χρονική περίοδο 27/05 -03/06/2015. Η FIFA και ο Ζεπ Μπλάτερ δέχονται τις βολές των social media που εκφράζουν στην πλειοψηφία τους μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τα θετικά.



Το σκάνδαλο της FIFA που αποκαλύφθηκε με τις συλλήψεις 11 αξιωματούχων της Διεθνής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έγινε αμέσως  αντικείμενο σχολιασμού από τα social media. Τα δημοσιεύματα που κυριάρχησαν ανέδειξαν τις πτυχές της δωροδοκίας των 10 εκ. δολαρίων, το σαθρό και διεφθαρμένο σύστημα αποφάσεων και φυσικά επικεντρώθηκαν στις επικρίσεις από διεθνείς βετεράνους ποδοσφαιριστές.

Ο γενικός γραμματέας της FIFA ο Ζερόμ Βάλκε, το δεξί χέρι του Ζεπ Μπλάτερ, φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση δωροδοκίας ύψους 10 εκ. δολαρίων. Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 από τη Νότια Αφρική και οι αναθέσεις στη Ρωσία και στο Κατάρ των Μουντιάλ του 2018 και 2022, είναι τρία από τα ερευνώμενα σκάνδαλα.

Ο Ζεπ Μπλάτερ παραίτηθηκε διότι φέρεται τον αγγίζει και αυτόν η υπόθεση διαφθοράς. Η αμερικάνικη εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC έκαναν λόγο για μία έρευνα του FBI που τον αφορά απευθείας, επικαλούμενοι  πηγές που πρόσκεινται στην υπόθεση, χωρίς όμως να δίνουν λεπτομέρειες.

Το ελληνικό διαδίκτυο αναπαρήγαγε και τις επικρίσεις κορυφαίων βετεράνων ποδοσφαιριστών που έχουν γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο αργεντινός Ντιέγκο Μαραντόνα, ο άγγλος Γκάρι Λίνεκερ και ο πορτογάλος Λουίς Φίγκο ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί προς τον Μπλάτερ όταν εκείνος επανεκλέχτηκε και στο τρόπο λειτουργίας της FIFA.

To σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα στο ποδόσφαιρο, το αποκαλούμενο και «βασιλιά των σπορ». Η ελληνική διαδικτυακή γνώμη κάνει εμφανής την αποδοκιμασία της προς τα σκάνδαλα διαφθοράς και το χρηματισμό ανώτατων αξιωματούχων που στιγμάτισαν τη διαδικασία ανάθεσης διοργάνωσης παγκοσμίων κυπέλων. Το επόμενο βήμα πρέπει η αποκατάσταση του κύρους της FIFA μέσα από διαφανείς διαδικασίες που θα προσδίδουν στα παγκόσμια κύπελο μια αίγλη αγωνιστική και που δεν θα υποβαθμίζεται από το μάρκετινγκ και το life style.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.