Ποιος είναι ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας Επιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 05/08/15 - 00:05

Την αρνητική αντίδραση της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης προκαλούν οι τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) και των μαχητών του κουρδικού PKK. Η κυβέρνηση της Άγκυρας πραγματοποίησε  μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής από προστάτης του ISIS μετατράπηκε σε διώχτη του, εμπλέκοντας όμως και στους στρατιωτικούς στόχους και το κουρδικό PKK. Όμως το ερώτημα που εγείρεται είναι ποιος είναι ο μεγάλος εχθρός της γειτονικής μας χώρας.

Τουρκία και ISIS συγκεντρώνουν  στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 26778 συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 23/07 – 03/08 2015. Η Τουρκία εμφανίζει ένα μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τα θετικά που υποδηλώνει τη δυσπιστία για τις τουρκικές προθέσεις στη μάχη εναντίων των τζιχαντιστών και τον προβληματισμό για τα πραγματικά κίνητρα των επιθέσεων κατά του κουρδικού PKK. Τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν ακόμα σε πιο μεγάλο βαθμό και για το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) επακόλουθο των φρικιαστικών και απάνθρωπων πράξεων του που έχουν προκαλέσει την οργή και την καταδίκη των social media.

H θεματολογία του ελληνικού διαδικτύου επικεντρώθηκε στη μεγάλη αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σχετικά με τις επιχειρήσεις κατά του ISIS, στο πώς ερμηνεύονται και συνδέονται με τις ταυτόχρονες επιθέσεις κατά βάσεων του κουρδικού PKK και στο τι επιδιώκει η κυβέρνηση της Άγκυρας.

H διαδικασία ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού έχει προς το παρόν εκτροχιαστεί. Η Άγκυρα δια στόματος του πρωθυπουργού της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του PKK έως ότου παραδώσει τα όπλα. Το PKK από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία με την Άγκυρα έχει χάσει κάθε νόημα έπειτα από τις επιδρομές.

Συμπερασματικό τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι η ελληνική διαδικτυακή γνώμη παραμένει αρνητική και δύσπιστη προς τους τουρκικούς χειρισμούς. Οι συνειδητοποιημένοι χρήστες των social media προσπαθούν να καταλάβουν τους πραγματικούς στόχους της Άγκυρας, εάν είναι όντως το ISIS ή χρησιμοποιείται για την εξολόθρευση των μαχητών του PKK. H Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ για «ISIS free –zone» στα βόρεια. Η κυβέρνηση της Άγκυρας χρησιμοποιεί τις επιθέσεις εναντίον του ISIS σε Συρία και κατά του PKK σε Ιράκ  με στόχο κάνει την Ουάσιγκτον να αποδεχθεί και αυτήν κατά των Κούρδων. Η Τουρκία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή της μέσα στον αμερικανό- στρατιωτικό συνασπισμό κατά του ISIS για να πλήξει το PKK και να μειώσει την επιρροή του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) μέσα στη βόρεια Συρία. Η κυβέρνηση της Άγκυρας ίσως να προτιμάει να έχει στα σύνορά της το ISIS παρά ένα ανεξάρτητο συριακό κουρδικό κρατίδιο που θα εξιτάρει σε επικίνδυνο βαθμό  το απελευθερωτικό συναίσθημα των τούρκων Κούρδων.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.