Η επόμενη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα και το «νέο» ΣΥΡΙΖΑΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 23/08/15 - 00:59

Η προκήρυξη εκλογών από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε και τις πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης. Τα πρώτα δείγματα των social media δεν φαίνονται ενθαρρυντικά για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών ακόμα και αν δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν 99.906 αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο με βάση τα στοιχεία του paloPro για την υπό εξέταση χρονική περίοδο 17/08- 21/08 2015. Ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί σε συνολικές αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας 65.689 αναφορές έναντι 34.217 του κόμματός του.

Όμως τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου είναι αυτά που αξιολογούν και τις δύο υπό εξέταση οντότητες. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζει μια κυριαρχία αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τα θετικά, όπου το πιο μεγάλο ποσοστό τους καταγράφεται μέσα στο Twitter. Τα αρνητικά συναισθήματα αυξήθηκαν θεαματικά, την 20 Αυγούστου, όταν και ο πρωθυπουργός απεύθυνε διάγγελμα στον ελληνικό λαό ανακοινώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα αρνητικά συναισθήματα να είναι και εδώ περισσότερα από τα θετικά. Αξίζει να επισημάνουμε ότι την 21 Αυγούστου, με την ανακοίνωση του νέου κόμματος της Λαϊκής Ενότητας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τα αρνητικά συναισθήματα του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Η προκήρυξη εκλογών από το Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε το κύριο σημείο αναφοράς του ελληνικού διαδικτύου και των social media, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά και το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

Ο Τσίπρας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους πρώην συντρόφους του από την Αριστερή Πλατφόρμα, όπου με τον επικεφαλής τους Παναγιώτη Λαφαζάνη δημιουργήσαν την αντι-μνημονιακή Λαϊκή Ενότητα. Τσίπρας και Λαφαζάνης έβγαλαν ήδη τα «μαχαίρια» εξαπολύοντας αλληλοκατηγορίες για τον ποιος ευθύνεται για τη διάσπαση. Το «μέτωπο» των συγκρούσεων συμπληρώνει και η αντιπαράθεση της ΠτΒ Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον πρωθυπουργό καθώς και με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα (διερευνητικές εντολές, εκλογές).

Όμως μια πιο προσεκτική ματιά της αρθρογραφίας που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο αναφέρει ότι:

H προκήρυξη των πρόωρων εκλογών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριο) αποφασίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό να εκκαθαρίσει το ΣΥΡΙΖΑ από τους «δραχμιστές» και να μην τους δώσει τον απαιτούμενο χρόνο να αποκτήσουν ισχυρά ερείσματα στην κοινωνία. Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι ένας νέος αντιμνημονιακός πολιτικός σχηματισμός, που αν και αποτελείται από γνωστά πολιτικά πρόσωπα χρειάζεται χρόνο για να οργανωθεί κομματικά. Η ανακοίνωση του νέου πολιτικού κόμματος αλλάζει αναμφίβολα τις πολίτικες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας

Ο Τσίπρας επέλεξε να πάει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές διότι πιστεύει ότι θα τις κερδίσει, ακόμα και εάν αθέτησε όλες σχεδόν τις προεκλογικές του υποσχέσεις, επειδή συνεχίζει να επενδύει στον πολιτικό του «άστρο» και στο γεγονός ότι πολίτες δεν έχουν αισθανθεί το νέο μνημόνιο.

Η ανάληψη του κινδύνου προσφυγής στις κάλπες και η αντιμετώπιση των ψηφοφόρων που ενδέχεται να αισθάνονται προδομένοι, αποτελούν μια τακτική επιλογή, καθώς η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει αρχίσει να παράγει ακόμα τα αποτελέσματά της από πλευράς επιβαρύνσεων. Εφόσον επανεκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά και να διασφαλίσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το προεκλογικό μήνυμα μετάβασης από τη δυστυχία των μνημονίων στην ελπίδα, όπως παρουσιάστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν αρκεί πλέον και αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, θα πρέπει να επιδείξει έργο και να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες.

Η επόμενη μέρα για τον Αλέξη Τσίπρα και το «νέο» ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται διαφορετική, πιο δύσκολη. Ο Τσίπρας έχει ήδη αλλάξει με την υπογραφή του μνημονίου και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το παλιό αντιμνημονιακό  κόμμα. Παράλληλα τα αρνητικά συναισθήματα για τις δυο υπό εξέταση οντότητες υποδηλώνουν την ανησυχία της ελληνικής διαδικτυακής γνώμης, ότι ενδέχεται να εισέλθει η χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία της.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.