Η Τουρκία ανασφαλής γείτονας Επιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 21/03/16 - 00:15

Η Τουρκία αποτελεί εδώ και καιρό στόχο της τρομοκρατίας, γεγονός που αποδεικνύεται ακόμα μια φορά με το πολύνεκρο χτύπημα της Κωνσταντινούπολης. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και θεωρεί την ηγεσία της υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που γίνονται, αυτές της Άγκυρας και τώρα της Κωνσταντινούπολης.

Η οντότητα «Κωνσταντινούπολη Βομβιστική Επίθεση» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με τα στοιχεία του paloPro 5.728 συνολικές αναφορές στο διήμερο 19 – 20 Μαρτίου 2016. Ταυτόχρονα τα συναισθήματα των αναφορών παρουσίασαν έναν μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων σε σύγκριση με τα ουδέτερα και τα θετικά που μας οδηγούν στο συμπέρασμα με βάση προηγούμενες μας αναλύσεις, ότι το ελληνικό διαδίκτυο έχει για την Τουρκία μια παγιωμένη αρνητική αντίληψη.

 



Θεματολογία

Η θεματολογία για το υπό εξέταση διήμερο επικεντρώθηκε στην είδηση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη και στις ερμηνείες για την επόμενη μέρα της οργής αλλα και του φόβου. Συγκεκριμένα:

  • Η αναπαραγωγή από ιστοσελίδες του βίντεο με τις σκληρές εικόνες της βομβιστικής επίθεσης.
  • Η ταυτότητα του βομβιστή της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS).
  • H δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θα «παραδοθεί ποτέ στην ατζέντα του τρόμου».
  • Ο τραγικός απολογισμός ότι 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας που έγιναν στην Τουρκία μέσα στο 2016.

Συμπεράσματα

Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη προσεγγίζει την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις ακόλουθες παραμέτρους:

(α) θεωρεί ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν είναι πλέον ασφαλής, που έχει σημαντικές δυσκολίες στο να προστατεύσει την ασφάλεια των πολιτών της, μια χώρα ιδιαίτερα τρωτή σε μεγάλης ισχύος τρομοκρατικά χτυπήματα.

(β) το κάθε τρομοκρατικό πολύνεκρο χτύπημα επαναφέρει αυτόματα στη μνήμη της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης και τα θύματα των Κούρδων από τις διαχρονικές επιθέσεις του τουρκικού στρατού.

(γ) η Τουρκία εμφανίζεται στα μάτια του ελληνικού διαδικτύου ως συνώνυμο του τρόμου, ως μια εμπόλεμη ζώνη, με Κούρδους και ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές.

(δ) συνδέει συναισθηματικά την βομβιστική επίθεση με το ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό καθώς και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκτιμάει ότι η ηγεσία της Άγκυρας με τις επιλογές της σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο είναι υπεύθυνη για το κύμα της τρομοκρατίας που πλήττει τη χώρα. Παρατηρούμε με βάση τα στοιχεία ότι η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη συνδέει άρρηκτα την Τουρκία με το Κυπριακό, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την υφαλοκρηπίδα, τις παραβιάσεις στο FIR, την εξαίρεση του Καστελόριζου από μια ενδεχόμενη ΑΟΖ.

(ε) εκτιμάει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις για να εξάγει τη βία και φοβάται ότι μπορεί να την εξάγει προκαλώντας εντάσεις στο Αιγαίο.

(στ) αντιδράει ενεργοποιώντας αυτόματα τα συναισθηματικά αντανακλαστικά της, για αυτό και υπάρχουν και λίγα θετικά συναισθήματα παρά το ότι έγινε ένα τρομοκρατικό χτύπημα που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς αθώους πολίτες.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.