Βρετανικό «καυτό» δίλημμα για την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 23/06/16 - 00:46

Το σημερινό δημοψήφισμα της Βρετανίας για αν θα  παραμείνει στην Ευρωπαϊκή  Ενωση αποτελεί ένα από ένα τα θέματα που κυριαρχούν στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και στα social media. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις και εμφανίζεται επιφυλακτική στην περίπτωση ενός Brexit.

Η οντότητα «Brexit» καταγράφει στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το paloPro 38.615  συνολικές αναφορές για την χρονική περίοδο 12- 21 Ιουνίου 2016.   Ο μεγαλύτερος όγκος των αναφορών εμφανίζεται στο Twitter όπου κάνει και τη διαφορά καθορίζοντας και τις τάσεις του ελληνικού διαδικτύου.Αναλυτικότερα τα  Sites καταγράφουν 7.995, τα  Blogs 2.320, οι Opinions  241,  το Twitter  26.875,  το   Facebook  1.181, και τα Forums 14 αναφορές.

Tα συναισθήματα των αναφορών για το Brexit είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνητικά σε σύγκριση με τα ουδέτερα και τα θετικά. Η ελληνική διαδικτυακή  κοινή γνώμη φαίνεται να φοβάται ένα Brexit. Συγκεκριμένα τα αρνητικά  συναισθήματα ανέρχονται σε 30.381, τα ουδέτερα σε 5.305 και τα θετικά σε 2.940 

Θεματολογία

Η θεματολογία για το δημοψήφισμα της Βρετανίας την χρονική περίοδο 12- 21 Ιουνίου επικεντρώθηκε στη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ,  στις δημοσκοπήσεις και το τι σημαίνει ένα Brexit για την ίδια τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βασική θεματολογία σύμφωνα με το Top 10 Topics του paloPro εστιάστηκε στις ακόλουθες αναφορές:

  • Στη δολοφονία της 41χρονης βουλευτίνας του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ η οποία ήταν υπέρ  της παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
  • Στο τι προβλέπουν οι  βρετανικές δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα .
  • Στη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού  Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου ότι «ο δολοφόνος της αντιπροσωπεύει τον εφιάλτη που η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μέσα από τις πολιτικές της».
  • Στη πιθανότητα να υπάρξει στη Βρετανία ένα ενδεχόμενο bank run σε περίπτωση Brexit.
  • Στις διαφορετικές θέσεις που παίρνουν οι βρετανικές εφημερίδες για το δημοψήφισμα.
  • Στις  επιπτώσεις ενός Brexit και στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπεράσματα

Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι σε ένα Brexit και αποτροπιασμένη  από τη δολοφονία της Τζο Κοξ. Πιο συγκεκριμένα η ελληνική διαδικτυακή γνώμη :

  • Αποδοκιμάζει την έξαρση της πολιτικής βίας με αποκορύφωμα τη δολοφονίας της Τζο Κόξ επειδή υποστήριζε το Bremain. Την 17η Ιουνίου, την επομένη της δολοφονίας καταγράφηκαν οι περισσότερες αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο, 6.482, με το ποσοστό των αρνητικών τους συναισθημάτων να ανέρχεται στο 80% και των θετικών στο 7%. Την ίδια στιγμή η ελληνική διαδικτυακή γνώμη εκτιμά ότι η δολοφονία άλλαξε και τις ισορροπίες μεταξύ Brexit και Bremain, ευνοώντας το δεύτερο.
  • Προβληματίζεται από το πώς εκφράζεται ο ευρωσκεπτισμός από κάποιους ακραίους υποστηρικτές τους οι οποίοι δεν ανέχονται την αντίθετη άποψη. Η άνοδος αντισυστημικών και εθνολαϊκιστών κομμάτων και πολιτικών που ακολουθούν πρακτικές βίας και υποδαυλίζουν τα αισθήματα μίσους  φοβίζει την ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη.
  • Εμφανίζεται κάπως μπερδεμένη αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις ενός Brexit στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις ορισμένοι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου τάσσονται υπέρ του Brexit καθοδηγούμενοι από την επιθυμία για εθνική κυριαρχία και διακοπή των μέτρων λιτότητας.
Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.