Πολιτική «θερινή επιθεώρηση» χωρίς θεατέςΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης / Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 18/08/16 - 18:30

H επίρριψη ευθυνών για την επιβολή των μνημονίων και η σεναριολογία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο επιδιώκουν να ανεβάσουν το πολιτικό «θερμόμετρο» εν μέσω θερινών διακοπών και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της ελληνικής διαδικτυακής κοινής γνώμης. Ωστόσο οι συνειδητοποιημένοι χρήστες των social media φαίνονται αποστασιοποιημένοι από τις πολιτικής σκοπιμότητας παρασκηνιακές κινήσεις.

Παρατηρώντας το πολιτικό σκηνικό εξετάσαμε ταυτόχρονα με το λογισμικό paloPro τις τάσεις των social media για δυο αλληλένδετες οντότητες τον «Καραμαλινσμό» και τις «Εκλογές» την ίδια χρονική περίοδο 12 με 16 Αυγούστου 2016. Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ με τον Ανδρέα Γεωργίου δημιουργεί πολιτικές συμμαχίες, αντιπαλότητες και εσωκομματικές ίντριγκες προσπαθώντας να ανακατεύσει την πολιτική «τράπουλα».

Η οντότητα «Καραμανλισμός» συγκέντρωσε στο ελληνικό διαδίκτυο 12.551 συνολικές αναφορές: το Twitter κατέγραψε 8.258 αναφορές, τα Sites 2.710, τα Blogs 984, οι Opinions 117 και το Facebook 482 αναφορές. Η εικόνα των συναισθημάτων των αναφορών δείχνει ότι επικρατούν τα αρνητικά συναισθήματα (5.411) έναντι των ουδέτερων (4.605) και των θετικών (2.497)

Η οντότητα «Εκλογές» συγκέντρωσε από την πλευρά της 17.935 συνολικές αναφορές: το Twitter κατέγραψε 12.307 αναφορές, τα Sites 3.330, τα Blogs 1.333 οι Opinions 141 και το Facebook 824 αναφορές. Τα συναισθήματα των αναφορών εμφανίζουν προβάδισμα των αρνητικών συναισθημάτων (7.815) έναντι των ουδέτερων (7.010) και των θετικών (3.110)

Θεματολογία

Η θεματολογία για την υπό εξέταση χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στη δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, στο που αποσκοπεί, στα σενάρια για εκλογές και σε φήμες για ενδεχόμενα νέα πολιτικά σχήματα. Αναλυτικότερα τα Top 10 Topics του paloPro εντόπισαν ως κυρία θεματολογία:

·Tην υπόθεση της δίωξης του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην στελέχους του ΔΝΤ που ανέλαβε πρόεδρος της ανεξάρτητης Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τον Αύγουστο του 2010.

·Τη σεναριολογία για συμμαχία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την καραμανλική «πτέρυγα» της ΝΔ με στόχο να απαλλαγεί η διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή από  ευθύνες.

· Την αντίδραση του πρώην υπουργού της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη για την επίρριψη των ευθυνών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και οι επικρίσεις που με τη σειρά του δέχτηκε.

·Την εκτίμηση του πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη ότι «βλέπω τον πρωθυπουργό να κηρύττει εκλογές μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

·Τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές ότι «όποιος δε, τις ζητάει, δυο φορές ανόητος».

·Τη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ότι «η Νέα Δημοκρατία ζήτησε και ζητά ως μόνη λύση τις εκλογές»

Συμπεράσματα

Η ελληνική κοινή διαδικτυακή κοινή γνώμη σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα του paloPro παρακολουθεί αποστασιοποιημένη την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ και τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές. Πιο συγκεκριμένα τα social media:

·Φαίνεται να εκπλήσσονται από τις διαστάσεις που έχει πάρει, εν μέσω θερινής περιόδου, η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ. Τη θεωρούν αποτέλεσμα παρασκηνιακών ενεργειών τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των αντιπολιτευτικών κομμάτων.

·Θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να ταλανίζεται από εσωκομματικές αντιπαλότητες, τους «μητσοτακικούς» και τους «σαμαρικούς» που έχουν στραφεί εναντίον των «καραμανλικών».

·Παρακολουθούν με κάποια επιφύλαξη τη διαμάχη του πρώην υπουργού της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με κάποιους χρήστες των social media και με  δημοσιευμάτων από τη στιγμή που αυτοβούλως χρίστηκε υπερασπιστής της διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Το γεγονός ότι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης επανήλθε στην επικαιρότητα με το βιβλίο του για τη Θράκη και ανέβασε τους τόνους στα εθνικά θέματα κάνει κάποιους χρήστες του διαδικτύου να θεωρούν υπερβολική τη στοχοποιησή του καθώς δεν διαχειρίστηκε ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή οικονομικά χαρτοφυλάκια.

·Αντιλαμβάνονται την κόντρα με τους «καραμανλικούς» και ως ένα «crash test» για το αν είναι οργανωμένη επικοινωνιακά η συγκεκριμένη ομάδα. Τα ποιοτικά δεδομένα του Facebook μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένας οργανωμένος πυρήνας, δεν υπάρχουν μαζικοί υποστηρικτές τους, αλλα και ότι παρατηρούνται και μεμονωμένες αντιδράσεις εναντίων της «καραμανλικής» πτέρυγας.

·Παρατηρούν με επιφύλαξη κάποια δημοσιεύματα που υποδηλώνουν ότι μια πολιτική ελίτ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, ένα νέο πολιτικό πόλο.

·Θεωρούν ότι η σεναριολογία για εκλογές εξυπηρετεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση καθώς χρησιμοποιείται για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης και να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ΝΔ είναι ενωμένη και αρραγής.

·Εμφανίζονται απαθή σε αυτό που οι πολιτικοί νομίζουν ότι  ενδιαφέρει τη κοινή γνώμη, γεγονός που φαίνεται από το ποσοστό των αρνητικών και των ουδέτερων συναισθημάτων. Η ελληνική διαδικτυακή κοινή γνώμη μένει αδιάφορη στη ροή των ειδήσεων που κάποιοι προσπαθούν να εμφανίσουν ως κυρίαρχα θέματα την στιγμή που υπάρχει σοβαρότερη θεματολογία (μεταναστευτικό, φόροι, περικοπές συντάξεων).

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.