Πόλεμος «αρίστων» και «αρεστών» της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφ. Ανατολικής Μακεδονίας – ΘράκηςΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης – Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας * · 12/10/18 - 14:00

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδοτεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ) η εκδίκαση του ΠΑΜΘ Χρήστου Μέτιου για πλαστογραφία και το αν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα ώστε να του επιβληθεί αργία. Ο Χρήστος Μέτιος, εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεκδίκηση της ΠΑΜΘ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει προκαλέσει αντιδράσεις αντιπεριφεαρχών καθώς και παραιτήσεις. Το PaloPro λογισμικό για Web, Social Media Listening και Analytics εξελίσσεται σε εργαλείο πολιτικών προβλέψεων καθώς στην προ μηνός ανάλυσή μας «Προ-εκλογικός πονοκέφαλος για Μητσοτάκη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» είχαμε επισημάνει τις επιφυλάξεις από την τοπική διαδικτυακή κοινή γνώμη σε μια υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου.

To query «Χρήστος Μέτιος» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το PaloPro 256 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 8 – 11 Οκτωβρίου 2018. Τα συναισθήματα των αναφορών δείχνουν να προηγούνται με ελάχιστη διαφορά τα ουδέτερα από τα αρνητικά και τέλος ακολουθούν τα θετικά συναισθήματα με πολύ μικρό ποσοστό. Σύμφωνα με την ανάλυση περιεχομένου των αναφορών ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της τοπικής διαδικτυακής κοινής γνώμης και δη των Social Media εμφανίζεται αρνητικό στην υποψηφιότητα του Χρήστου Μέτιου και μια πλειοψηφία που εκφράζεται από τα ουδέτερα συναισθήματα αναμένει το πως θα αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία καθώς και το πως θα διαμορφωθούν οι τοπικές πολιτικές εξελίξεις. 
Θεματολογία

Η θεματολογία για το query «Χρήστος Μέτιος» επικεντρώθηκε σύμφωνα με τα Main Topics του PaloPro για την υπό εξέταση χρονική περίοδο στις ακόλουθες αναφορές:

 • Η εκδίκαση της υπόθεσης της αγωγής που κατέθεσαν οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι σε εταιρεία πετρελαιοειδών του Χρήστου Μέτιου οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι πλαστογράφησε τις υπογραφές τους για να τους παρουσιάσει ως απασχολούμενους στην επιχείρηση του προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε. Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι και ο μάρτυρας υπεράσπιση του κ. Μέτιου παραδέχθηκε ότι οι υπογραφές στα έγγραφα που έδειχναν απασχολημένους τους μηνυτές δεν ήτανε δικές τους αλλά πλαστογραφήθηκαν.
 • Το έγγραφο που στάλθηκε από την «Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας Διεύθυνση Διοίκησης τμήμα Διοικητικού Οικονομικού της Ροδόπης» προς τον πρόεδρο του πενταμελούς συμβουλίου του άρθρου 234 του Ν. 3852/2010 βάση του οποίου ζητάει σύμφωνα με τα έγγραφα που επισυνάπτει εάν ο Χρίστος Μέτιος μετά την εξέταση των εγγράφων έχει υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα ώστε να του επιβληθεί ή όχι την ποινή της αργίας.
 • Την ανακοίνωση του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη ότι θα κατέβει υποψήφιος, επικεφαλής παράταξης για την ΠΑΜΘ.
 • Τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Άρτα ότι το κόμμα του θα στηρίξει εκ νέου τους έξι εν ενεργεία περιφερειάρχες που πρόσκεινται στη γαλάζια παράταξη και θα διεκδικήσουν εκ νέου την εκλογή τους στο αξίωμα.

Συμπεράσματα

Η ανάλυση περιεχομένου για τον ΠΑΜΘ Χρήστο Μέτιο του PaloPro δείχνει ότι η αρχική επιφύλαξη για την υποψηφιότητά του μετατρέπεται πλέον σε άρνηση. Ο Μέτιος δεν εκλέχθηκε από το λαό αλλά διαδέχθηκε τον αποθανόντα ΠΑΜΘ Γιώργο Παυλίδη . Αναλυτικότερα:

 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδυνατεί να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία της ΠΑΜΘ σύμφωνα με τα Social Media από τη στιγμή που δεν έλαβε υπόψη τις επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Μέτιου. 
 • Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη σε παρασκηνιακές δράσεις στελεχών της που ενδεχομένως να μην τις έχει αντιληφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να έχει μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική εικόνα για τις ισορροπίες του κόμματός στην ΠΑΜΘ. Η ανάλυσή μας «Προ-εκλογικός πονοκέφαλος για Μητσοτάκη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη» ανέφερε ως υποστηρικτή της υποψηφιότητας τον Μακάριο Λαζαρίδη, σύμβουλο επικοινωνίας του Μητσοτάκη.
 • Η υπόθεση εκδίκασης του Χρήστου Μέτιου αναμένεται να προκαλέσει κρίση στη Νέα Δημοκρατία που απαιτεί ένα ιδιαίτερο επικοινωνιακό χειρισμό. Η αναφορά περιεχομένου αποκαλύπτει ένα επικοινωνιακό έλλειμμα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στην περίπτωση του ΠΑΜΘ που με τις παρούσες εξελίξεις γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει ο ίδιος να σχηματίσει γνώμη μέσα από μια ενεργή εμπλοκή του με την τοπική κοινωνία και τις ΝΟΔΕ της ΠΑΜΘ.
 • Την υπόθεση Μέτιου την εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ για να ακυρώσει τη στρατηγική του Μητσοτάκη και να προωθήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τα Social Media, το δικό του υποψήφιο στην ΠΑΜΘ.
 • Ο Χρήστος Μέτιος απέκτησε μια αρνητική δημοσιότητα από την εκδίκαση της υπόθεσης για πλαστογραφία που ενδυναμώνει σύμφωνα με την τοπική διαδικτυακή κοινή γνώμη τις αντιδράσεις για την υποψηφιότητά του.
 • Η απόφαση του Κώστα Ζαγναφέρη αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης να διεκδικήσει την ΠΑΜΘ θεωρείται από χρήστες των Social Media, αντάρτικο απέναντι στις επιλογές της Πειραιώς. Αν η Νέα Δημοκρατία επιμείνει στην υποψηφιότητα Μέτιου ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες από προσκείμενους στο κόμμα.
 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται σύμφωνα με κάποιους χρήστες των Social Media τη σημασία της ΠΑΜΘ και ιδιαίτερα της περιοχής της Θράκης με την μουσουλμανική κοινότητα και τα προβλήματα αλλα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΠΑΜΘ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 • Το έλλειμμα στα εθνικά θέματα που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία την εμποδίζει να αντιληφθεί πως πρέπει να επιλέξει ένα ικανό περιφερειάρχη που θα μπορεί, σύμφωνα τη διαδικτυακή κοινή γνώμη, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην τοπική κοινωνία για αντιμετωπίσει συλλογικά και αποτελεσματικά τις προκλήσεις της ΠΑΜΘ (τουρκική διείσδυση, μεταναστευτικό, κτλ.).
 • Η υπόθεση του Χρήστου Μέτιου υπονομεύει την αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη και δείχνει, σύμφωνα με κάποιους χρήστες του διαδικτύου, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί κάτι διαφορετικό και νέο στην πολιτική σκηνή με βάση αυτά που υποστηρίζει ο πρόεδρός της.
 • Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποβάλλει τις παθογένειες του παρελθόντος και οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί και οι λάθος εκτιμήσεις «ψαλιδίζουν» τα ποσοστά της μέσα στην ΠΑΜΘ.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία PaloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.

 _______________________

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι Content Director της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι από το 1994 και αναγνωρισμένος αναλυτής της περιοχής των Βαλκανίων στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων. Συνεργάζεται με διεθνή ειδησεογραφικά,  βαλκανικά και ελληνικά μέσα (υπήρξε και διευθυντής του σερβικού Ekonomist). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Εγκληματολογίας και Ποινικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του σε σερβική, αγγλική και ελληνική γλώσσα.

Ο Γιώργος Πρωτόπαπας είναι Sr. Data Analyst της Palo Services. Είναι Διεθνολόγος - Δημοσιογράφος. Άρχισε τη δημοσιογραφία στην εφημερίδα «Επενδυτής» (2000 -2014). Αρθρογραφεί από το 2012 στο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία και συνεργάζεται με διάφορα διεθνή και ελληνικά ψηφιακά μέσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστήμιου Kent. Έχει παρακολουθήσει πιστοποιημένα courses και seminars για Digital Media, Social Media Strategies, Digital Marketing & Advertising.

Οι δυο είναι συγγραφείς του βιβλίου «In social MEDIA RES» που με βάση το λογισμικό Palo Pro αποκωδικοποιεί το περιεχόμενο των social media και των ψηφιακών μέσων για σημαντικά θέματα της επικαιρότητας.