Το Ποτάμι "φουσκώνει" και παρασύρει ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. και μικρά κόμματα!Επιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 21/01/15 - 13:20

Με τη βοήθεια του Palo Professional συνεχίζουμε τη συγκέντρωση και ανάλυση της απήχησης των διαδικτυακών δημοσιευμάτων που αφορούν στα πολιτικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Η ανάλυσή μας εστιάζεται στην παρουσία που έχουν τα  πολιτικά κόμματα εκτός κοινοβουλίου  στο ελληνικό διαδίκτυο για την περίοδο 1 -19 Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία του Palo Pro επικεντρώνονται στο ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, το ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη, την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, την Ένωση Κεντρώων του  Βασίλη Λεβέντη και την Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου.

Η πρώτη θέση στις  αναφορές του διαδικτύου ανήκει στο ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, ανύπαρκτη εμφανίζεται η Ένωση Κεντρώων, ενώ το Twitter αναδεικνύεται στο πιο δημοφιλές  εργαλείο όλων των κομμάτων. Αναφορικά με τα συναισθήματα που καταγράφονται στο διαδίκτυο το ΠΟΤΑΜΙ  συγκεντρώνει  το μεγαλύτερο αριθμό θετικών συναισθημάτων με 5.243 αναφορές. Αντίθετα το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ κατέχει την πρώτη θέση στα αρνητικά συναισθήματα που ανέρχονται σε  15.480 αναφορές.

Το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ έχει 69.254 αναφορές (Sites1.333, Blogs 4.873, Opinions 100,  Facebook 3.355, Twitter 59.430, Youtube 141,Forums 17). Το Ποτάμι  ακολουθεί με  31.551 αναφορές ( Sites 974,  Blogs 2.893 Opinions 81 Facebook 1.105 Twitter 26.263 Youtube 226, Forums 9). Την τρίτη θέση έχει ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5.236 αναφορές (Sites 163,  Blogs 737, Opinions 7,  Facebook 773, Twitter 3.459, Youtube 64, Forums 26). Ακολουθούν η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με 1683,η Tελεία- Απ.Γκλέτσος με 2.025 αναφορές και τελευταία είναι η  Ένωση Κεντρώων- Β. Λεβέντης με 400 συνολικά αναφορές.

Αναλυτικά τα συναισθήματα των κομμάτων στο διαδίκτυο έχουν ως εξής:  το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ έχει 9.667 θετικά συναισθήματα και 15.480 αρνητικά, το ΠΟΤΑΜΙ 5.243 θετικά και 4.285 αρνητικά, το ΛΑ.ΟΣ  675 θετικά και 1.249 θετικά, η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 907 θετικά και 837 αρνητικά, η Τελεία – Απ. Γκλέτσος 375 θετικά και 80 αρνητικά και η Ένωση Κεντρώων- Β. Λεβέντης 98 θετικά και 15 αρνητικά.

Με τη βοήθεια του εργαλείου  Top 10 Topics  του Palo Pro εντοπίσαμε τις πιο δημοφιλείς αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο  για τα υπό εξέταση κόμματα.

Η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο Νίκο Χατζηνικολάου και η δήλωσή του σχετικά με τις επαφές του με τον Στρος-Καν ( «Όποιες επαφές είχα με τον Στρος-Καν, τις είχα δημοσιοποιήσει. Αλλοι τις κάναν υπόγεια») πυροδότησε πληθώρα σχολίων στο ελληνικό διαδίκτυο με 47% αρνητικά σχόλια και 23% θετικά, ενώ το σύνολο των αναφορών στο ελληνικό διαδίκτυο αφορά στην επιλογή του κόμματος να κινείται στο χώρο των social media στα πλαίσια μιας συνδυαστικής προεκλογικής εκστρατείας.

Σχετικά με Το Ποτάμι ως η πλέον δημοφιλής αναφορά εμφανίζεται η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη στις 18/1 («Εγώ υπουργός του Τσίπρα δεν γίνομαι»). Στα συγκεντρωτικά μεγέθη έχει διπλασιασθεί το σύνολο των αναφορών στο συγκεκριμένο κόμμα και στις δραστηριότητες των στελεχών του, κάτι που δείχνει ότι Το Ποτάμι οργανώθηκε καλύτερα στο διαδίκτυο.(Δείτε και παλαιότερη ανάλυσή μας για το Ποτάμι: http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=35)

Οι δηλώσεις της κ. Κατερίνας Στανίση ( «Μπορώ να αναλάβω το υπουργείο Πολιτισμού»), η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Τελείας της τραγουδίστριας Άσπας Τσίνα και τα θετικά σχόλια του Απόστολου Γκλέτσου για το πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου εμφανίζονται στις πρώτες σε προτίμηση αναφορές για την Τελεία-Απ. Γκλέτσος.

Η συμμετοχή του δημοσιογράφου κ. Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου (UNFOLLOW) στο ψηφοδέλτιο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (12/1) και οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στα γραφεία του κόμματος μετά από επίθεση αγνώστων (13/1) εμφανίζονται ως πιο δημοφιλείς αναφορές σε ποσοστό 45% και 38% για το κόμμα αυτό.

Μεγάλο αριθμό σχολίων συγκέντρωσαν οι δηλώσεις Καρατζαφέρη («Αν αποδειχθούν οι κατηγορίες εναντίον μου θα κρεμαστώ στο Σύνταγμα») όπως και η μετεγγραφή του Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου από τη Χ.Α. στον ΛΑ.Ο.Σ. με 28% και 26% αντίστοιχα.

Τέλος μεγάλο αριθμό αναφορών συγκέντρωσε το σχόλιο του Γιώργου Μητσικώστα για την Ένωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη («Πρόεδρε, σε εμπιστεύομαι και σε στηρίζω»)

Συμπερασματικά , εκτιμάται ότι στο πλαίσιο της μάχης για την «αναντιπροσώπευτη ψήφο» (που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας)  έχουν επικεντρωθεί Το Ποτάμι και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθεί να επανακτήσει την χαμένη του δυναμική.

Αυτή η πρακτική ενδεχομένως να σχετίζεται με την επιλογή των κομματικών επιτελείων να απορροφήσουν δυσαρεστημένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους για τους οποίους δίνεται αγώνας να μην διαχυθούν σε μικρότερα σχήματα ή στο λευκό και άκυρο ψηφοδέλτιο.

Την περίοδο που εξετάζουμε προκύπτει ότι το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.  εξακολουθεί να «κυριαρχεί» στο δίκτυο αλλά τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι αρνητικά για αυτό, καθώς δίνει την εντύπωση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ασχολείται μόνον με το να δικαιολογεί τις επιλογές της πρωθυπουργίας του. Αντιθέτως ο Σταύρος Θεοδωράκης ταυτίζεται πλέον με Το Ποτάμι και στέλνει ξεκάθαρα τα μηνύματα που επιθυμεί.(Δείτε περισσότερα στοιχεία για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου εδώ: http://www.palo.gr/palo-me-apopsi/article/?cid=32&aid=34)

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr