Eurogroup: Από τα «αλώνια» στα «σαλόνια» - «Ανάσες αξιοπρέπειας» και αθέατες σκληρές διαπραγματεύσεις!Επιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 16/02/15 - 11:07

Πώς αντιμετώπισε το ελληνικό διαδίκτυο την έκτακτη διάσκεψη για την Ελλάδα στις 11/2/2015 και τη Διάσκεψη Κορυφής στις 12/2/2015; Τι γνωρίζει για το Eurogroυp της Δευτέρας 16/2/2015 που αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον της Ελλάδας; Γνωρίζει τα πρόσωπα και τους θεσμούς που εμπλέκονται ή έχει περιορισθεί στις life style αναφορές;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούμε να δώσουμε με τη βοήθεια της πλατφόρμας monitoring palo pro αναλύοντας τα σχετικά δεδομένα για την περίοδο 6-14/2/2015 με τη συνδυαστική χρήση των εργαλείων  Top 10 Topics, Top Influencers και Top Referrers.

Κατ’αρχάς εντοπίζουμε για πρώτη φορά την εκτεταμένη αναφορά των social media  στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ, και αυτό σχετίζεται με την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανησυχία για τις επερχόμενες εξελίξεις αλλά και τις κοινοποιήσεις από το πολιτικό και οικονομικό ρεπορτάζ που αντικατέστησε την «κινηματική ειδησεογραφία» των ημερών.

Την κυριαρχία στο ελληνικό διαδίκτυο έχει σε επίπεδο θεσμών το Eurogroup με 46.497 συνολικές αναφορές, το ΔΝΤ καταγράφει 7.326 αναφορές και η ΕΚΤ 1.105 αναφορές. Αναλυτικότερα το Eurogroup συγκεντρώνει στα Sites 5.092 αναφορές, στα Blogs 2.894, στα Opinions 108, στο Facebook 2.387, στο Twitter 35956, στο Youtube 57 και στο Forums 3. Το ΔΝΤ συγκεντρώνει στα Sites 1.887 αναφορές, στα Blogs 1.601, στα Opinions 50 στο Facebook 367, στο Twitter 3.415, στο Youtube 2 και στα Forums 4. Τέλος η ΕΚΤ καταγράφει στα Sites 490 αναφορές, στα Blogs 400 στα Opinions 17, στο Facebook 60, στο Twitter 135 και στο Youtube 3. Σε επίπεδο θεσμών κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα για ΔΝΤ, Eurogroup και ΕΚΤ καθώς θεωρούνται υπεύθυνοι για την επιβολή και την παρακολούθηση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Το Eurogroup συγκεντρώνει 9.307 θετικά συναισθήματα και 10.642 αρνητικά, το ΔΝΤ 1.706 θετικά και 1.663 αρνητικά και η ΕΚΤ 228 θετικά και 252 αρνητικά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι καταγραφές αλλά και οι αναφορές στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, Γιάννη Βαρουφάκη, Αλέξη Τσίπρα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Άγκελα Μέρκελ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Έκπληξη» αποτελεί και η εμφάνιση στις αναφορές της κας Έλενας Παναρίτη, μέλους της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Την πρώτη θέση σε επίπεδο προσώπων κατέχει για ακόμη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με 44.872 συνολικές αναφορές, και τον ακολουθεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με 26.944 αναφορές, η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με 20.604 αναφορές, ακολουθεί ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με 1.702 και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τελευταία έρχεται η Έλενα Παναρίτη, το νέο μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, με 293 αναφορές.

Παράλληλα τα στοιχεία του palo pro για τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί καταγράφοντας τα περισσότερα θετικά συναισθήματα που ανέρχονται σε 4.190 ενώ τα αρνητικά είναι 3.425. Τη μεγάλη έκπληξη αποτελεί ο Βόλφανγκ Σόιμπλε οποίος έρχεται δεύτερος σε θετικά συναισθήματα με 561 ενώ τα αρνητικά είναι 310. Τρίτος σε θετικά συναισθήματα έρχεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που αριθμούνται σε 512, ενώ τα αρνητικά του είναι 257

Αντίθετα την πρωτιά στα αρνητικά συναισθήματα την έχει για πρώτη φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης που ανέρχονται σε 8.316, ενώ τα θετικά είναι 7.554. Τα «δύο πρόσωπα» του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη φαίνεται ότι απασχόλησαν τους χρήστες του ελληνικού διαδικτύου καθώς φαίνεται ότι έχουν κουρασθεί από τις διαρκείς αναφορές στην δημόσια εικόνα του Έλληνα ΥΠ.ΟΙΚ. (για αυτό και διαπιστώνουμε για πρώτη φορά μεγάλο αριθμό αρνητικών αναφορών) ενώ αντιθέτως ενδιαφέρονται για τις τοποθετήσεις επί του αντικειμένου του.Τη δεύτερη θέση κατέχει η Άγκελα Μέρκελ η οποία συγκεντρώνει περισσότερα αρνητικά συναισθήματα 7.311,ενώ τα θετικά είναι 3.961. H Ελενα Παναρίτη με τις λίγες αναφορές της κατάφερε να συγκεντρώσει πιο πολλά αρνητικά συναισθήματα είναι 44 ενώ τα θετικά 27.

Μία δεύτερη «κρίσιμη» παρατήρηση αφορά στην «ταύτιση» της θεματολογίας που επικράτησε στα μέσα ενημέρωσης με αυτήν που διακινήθηκε στο ελληνικό διαδίκτυο. Οι θεματικές ενότητες που επικρατούν αναφέρονται  στις συνεντεύξεις Βαρουφάκη σε ξένα έντυπα, τις δηλώσεις των εκπροσώπου του  Eurogroup για την Ευρωζώνη, τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες με το ανάλογο παρασκήνιο, οι διαδηλώσεις στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, και οι ενδυματολογικές «συνήθειες» του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.

Τα πιο δημοφιλή θέματα που κυριάρχησαν στα social media και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στην υπό εξέταση περίοδο συνίστανται στα ακόλουθα:

1.    Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι δηλώσεις του ΥΠ.ΟΙΚ  Γιάν(ν)η  Βαρουφάκη  στο γερμανικό περιοδικό Spiegel  (Η Τρόικα είναι σαν τη CIA -Βασανίζει με εικονικούς πνιγμούς) και στον βρετανικό  Guardian περί οικονομικού Αρμαγεδδώνα που απειλεί την Ελλάδα. Οι «ψαγμένοι»  χρήστες  εντόπισαν μία ενδιαφέρουσα είδηση σύμφωνα με την οποία ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μαζί με άλλους δύο οικονομολόγους και το οποίο πρόκειται να δημοσιευτεί στο τέλος Φεβρουαρίου και υποστηρίζει πως ο κ. Βαρουφάκης προτείνει τη δημιουργία ενός ευρύτατου κοινωνικού προγράμματος.Το σχέδιο περιλαμβάνει την ενίσχυση της στήριξης του ESM προς τις προβληματικές τράπεζες, η οποία θα συνοδεύεται από εκχώρηση μεριδίου στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών.Το σχέδιο δεν προϋποθέτει την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

2.    Οι βασικές ελληνικές θέσεις  που κατέθεσε στο  Eurogroup που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης κατατάσσονται στη δεύτερη θέση των αναφορών σύμφωνα με τις οποίες «η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. που συνοδεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης, ζήτησε τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα αξίας 1,9 δισ., αύξηση του ορίου των έντοκων γραμματίων για άλλα 10 δισ., ενώ ζήτησε τα χρήματα του ΤΧΣ, περίπου 11 δισ., να χρησιμοποιηθούν για εξυγίανση τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια. Τέλος, ζήτησε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% στο 1,5%.»

3.    Οι ειδήσεις για τις «ανάσες αξιοπρέπειας» και τις ανά τον κόσμο διαδηλώσεις.

4.    Το παρασκήνιο με την αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος Ελλάδας- Τρόϊκα καθώς η λέξη για την επέκταση (extending) ήταν αυτή που προκάλεσε το αδιέξοδο αφού η ελληνική πλευρά δεν την αποδέχθηκε ενώ η πλευρά του γερμανικού μπλοκ δεν αποδέχθηκε τη λέξη amend, δηλαδή «τροποποίηση».

5.    Από την Σύνοδο Κορυφής της 12/2/2015 κυριάρχησε με το συντριπτικό ποσοστό του 68% σε θετικά συναισθήματα η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα  «Ξεχάστε το μνημόνιο, ξεχάστε την τρόϊκα»

6.    Τα 10 σημεία της ελληνικής πρότασης που θα κατατεθούν στο σημερινό  Eurogroup (16/2/2015) έγιναν δεκτά με θετικό συναίσθημα από το 44% των χρηστών του διαδικτύου και με αρνητική διάθεση από το 23%.

7.    Το ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου προκάλεσε και επιστολή - παρέμβαση, που απέστειλε ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου και αφού έλαβε υπόψη του τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Η επιστολή Παπανδρέου προκάλεσε το 35% των αρνητικών αναφορών έναντι 31% θετικών.

8.    Το κοινό ανακοινωθέν του ΕΛΚ  (το οποίο αποδόθηκε στον πρώην Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά) βρίσκεται στην ίδια θέση με τις δηλώσεις Μέρκελ("Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί") και με θετική αποδοχή από το 6% των χρηστών του διαδικτύου και 45% με αρνητικά συναισθήματα.

9.    Το διαδίκτυο δεν έμεινε αδιάφορο και στην (επαν)εμφάνιση της κ. Έλενας Παναρίτη στο πλευρό του Γιάν(ν)η Βαρουφάκη με την ιδιότητα της συμβούλου του και συγκέντρωσε το 30% των αρνητικών και το 20% των θετικών αναφορών .

10. Τέλος μία είδηση που δεν αναδείχθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά κάνει τον γύρο του twitter αναφέρεται στο αντικαπιταλιστικό κίνημα Blockupy το οποίο συνασπίζει σε όλη την Ευρώπη ακτιβιστές που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας, μέλη συνδικάτων ή οργανώσεις όπως η Attac, το γερμανικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Ντι Λίνκε» ή το κίνημα αμφισβήτησης Occupy Frankfurt. Η αναφορά στο κίνημα αυτό συγκέντρωσε το 55% των θετικών σχολίων στο ελληνικό διαδίκτυο.

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr