Οι αντιεξουσιαστές προκαλούν τη διαδικτυακή κοινή γνώμηΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 02/04/15 - 14:29

Η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η πρωτοφανής για τα χρονικά δεδομένα εισβολή αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής των Ελλήνων τραυμάτισαν το διεθνές προφίλ της χώρας μας και προκάλεσαν έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις.

Οι χρήστες του ελληνικού διαδικτύου όπως ήταν αναμενόμενο δεν έμειναν αμέτοχοι σε αυτά τα γεγονότα. Eξετάζουμε τις αντιδράσεις τους με τη βοήθεια του palo pro για την περίοδο 28/03 – 01/04/2015

                                                           

Τα στοιχεία του palo pro εμφανίζουν πρώτο σε αναφορές στο ελληνικό διαδίκτυο τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση με συνολικά 570 αναφορές (Sites 206, Blogs 83,Opinions 7, Facebook 47, Twitter 227). Το γεγονός της κατάληψης από τους αντιεξουσιαστές της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφει συνολικά 475 αναφορές (Sites 151 , Blogs 35, Opinions 1, Facebook 85, Twitter202, Youtube 1).

Αναφορικά με τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου, εντυπωσιάζει το ότι τα δεδομένα  του palo pro δείχνουν μόνο αρνητικά συναισθήματα για την κατάληψη της Πρυτανείας, τα οποία και ανέρχονται σε 453.  Αντίθετα θετική είναι η εικόνα για τον Γιάννη Πανούση που εμφανίζει 414 θετικά συναισθήματα έναντι 32 αρνητικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίας Τάξης έχει δηλώσει ότι «αν θεωρούν ( οι αναρχικοί) ότι είμαστε σε πόλεμο, τότε η δημοκρατία, οι δομές της, η Αστυνομία και τα δικαστήρια θα κάνουν την δουλειά τους»

Τα θέματα που απασχόλησαν το ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το tool Top 10 Topics αναφέρονται στις παρενέργειες των καταλήψεων και της εισβολής. Η είδηση για το «ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων» του Γιάννη Πανούση κυριάρχησε από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μετά από σύσκεψη που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς Νίκο Βούτση, Γιάννη Πανούση και Νίκο Παρασκευόπουλο, αποφάσισε ότι στον υπουργό Δικαιοσύνης θα ανήκει πλέον η αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η αφορμή ήταν η εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή αλλά και οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση.

Φυσικά το ενδιαφέρον του ελληνικού διαδικτύου τράβηξε και η δήλωση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι «ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους».

Τα δημοσιεύματα για την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών που κυριάρχησαν επικεντρώνονται στις διαμαρτυρίες για τη μη λήψη αστυνομικών μέτρων. Το ένα δημοσίευμα αφορά την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ που ζήτησε εκ νέου από την πολιτεία «να υπάρξει λύση του ζητήματος» και άφησε αιχμές για τη μη παρέμβαση των Αρχών έως τώρα:« Μας προβληματίζει η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας».

Το άλλο έχει να κάνει με τη δήλωση του καθηγητή Θεόδωρου Φορτσάκη, τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ για τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Βουλή, ο οποίος τόνισε «ότι η κυβέρνηση με τη στάση της στηρίζει τους καταληψίες» επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι δύο κυρίως κυβερνητικοί υπεύθυνοι, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Υπουργός Παιδείας, είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι».

Συμπερασματικά η εισβολή στη Βουλή των Ελλήνων και η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών  προκαλούν σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του palo pro  τα social media, τα blogs και τα new media, στα οποία κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα για τη δράση των αντιεξουσιαστών, εξαιτίας της μη λήψης μέτρων για την αποκατάσταση της έννομης τάξης. 

   

   

 Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία palo pro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες και σε βάθος ανάλυση των αναφορών επικοινωνήστε μαζί μας στο customerservicepro@palo.gr