H Αριστερή Πλατφόρμα σε στάση αναμονήςΕπιστροφή

Με την άποψη του Palo

Νίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας · 05/05/15 - 12:30

H Αριστερή Πλατφόρμα, συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόσο με τις παρεμβάσεις του όσο και με το κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα της iskra.gr έχει υιοθετήσει μια σκληρή στάση απέναντι στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους που μιλούν  ακόμα για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Οι απόψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού της κυβέρνησης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και αυτόματα γίνονται headlines στα ΜΜΕ σχολιάζονται από τα social media και αναπαράγονται από το σύνολο του ελληνικού διαδικτύου. Τις αντιδράσεις καταγράφουμε με τη βοήθεια των δεδομένων του paloPro εξετάζοντας την χρονική περίοδο 29/04 – 04/05 2015.

Τα στοιχεία του paloPro καταγράφουν συνολικά για Παναγιώτη Λαφαζάνη και Αριστερή Πλατφόρμα 6068 αναφορές. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκεντρώνει σε social media και ελληνικό διαδίκτυο 4669 συνολικές αναφορές και η Αριστερή Πλατφόρμα 1399 αναφορές.

Η εικόνα των συναισθημάτων είναι αρνητική και για τις δύο υπό εξέταση οντότητες καθώς τα αρνητικά συναισθήματα κυριαρχούν συγκριτικά με τα θετικά. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγράφει 1701 αρνητικά συναισθήματα έναντι 1256 θετικών και η Αριστερή Πλατφόρμα 776 αρνητικά έναντι 268 θετικών. Τo Twitter καταγράφει τις περισσότερες αρνητικές αντιδράσεις με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να εμφανίζει 1245 (34%) αρνητικά συναισθήματα και την Αριστερή Πλατφόρμα 541 (41%).

Η θεματολογία που κυριάρχησε στο ελληνικό διαδίκτυο σύμφωνα με το εργαλείο Τοp 10 Topics για το χρονικό διάστημα 29/04 – 04/05 αναφέρεται στις αιχμηρές παρεμβάσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης και στα κεντρικά άρθρο της ιστοσελίδας iskra.gr που εκφράζει και τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Το άρθρο του iskra για την εργατική πρωτομαγιά προκάλεσε θόρυβο και ερωτηματικά καθώς εγραφε ότι «το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα αγώνα, αντίστασης και προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί παρά τις δυσκολίες και τον ανηλεή οικονομικό πόλεμο που δέχεται ο ελληνικός λαός και η χώρα». Αργότερα το «εν όψει εκλογών»  αποδόθηκε στο «δαίμων του τυπογραφίου».

Οι δηλώσεις  του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανεβάζουν εξίσου το «θερμόμετρο» στα  social media και το ελληνικό διαδίκτυο όπως:

- «Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα θετικό και πολύ συνεκτικό προοδευτικό πρόγραμμα – πακέτο το οποίο να δίνει προτεραιότητα στην απομείωση του χρέους, στην παροχή ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία και στην ανάπτυξη με παραγωγικό προσανατολισμό».

- «Μακάρι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιπροσωπεύει έναν “έντιμο συμβιβασμό”, αν και ο όρος αυτός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα.Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις».

-«Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί από μία ρήξη με την ΕΕ που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η ΕΕ, όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση»

-«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας» για να υπογραμμίσει: «Αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές»

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη  απασχόλησε και τα διεθνή ΜΜΕ και στο πλαίσιο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο το προκλητικό δημοσίευμα της Telegraph όπου  ενα γκράφιτι εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως άλλο Χριστό με απλωμένα χέρια και με την λεζάντα «Τσίπρους Christ». Παράλληλα χαρακτηρίζει «ταραξία» τον Λαφαζάνη. «Δεν θα παραδοθούμε: Ο ταραχοποιός Έλληνας υπουργός απειλεί την Ευρώπη με νέο σχίσμα».

Συμπερασματικά τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του paloPro μας δείχνουν ότι η ελληνική διαδικτυακή γνώμη αντιτίθεται στις σκληροπυρηνικές προσεγγίσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας που μιλάνε για ρήξη με την ΕΕ.  Το θέμα είναι το πώς θα ενεργήσει η Αριστερή Πλατφόρμα σε περίπτωση συμφωνίας που παραβιαστούν  κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και αυτό  προσπαθούν να προβλέψουν με σχολιασμούς τα social media.

 

Η ανάλυση έγινε με την υπηρεσία paloPro, το πιο ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης φήμης στο διαδίκτυο.
Για μία δωρεάν δοκιμή της υπηρεσίας μας επικοινωνήστε στο: info@paloservices.com.