πριν από  17 ώρες 47 λεπτά

Alfavita.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε, επηρεάζοντας τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες Τα τεχνητά γλυκαντικά, που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια ως "υγιεινή" εναλλακτική της ζάχαρης, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αβλαβή για τον εγκέφαλο. Μια πρόσφατη μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από 12.000 ενήλικες στη Βραζιλία για οκτώ χρόνια, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση δημοφιλών γλυκαντικών συνδέεται με μείωση της γνωστικής λειτουργίας και λεκτικής ευχέρειας. Συγκεκριμένα, τα γλυκαντικά ασπαρτάμη, σακχαρίνη, ακεσουλφάμη-Κ, ερυθριτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη και ταγατόζη συσχετίστηκαν με σημαντική γνωστική μείωση, κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών και σε διαβητικούς. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι μηχανισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν νευροφλεγμονή, νευροεκφυλιστικές διαδικασίες και διαταραχή του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Ζωικές μελέτες δείχνουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον...

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: Κοινωνία
    Palo presentation