Διατροφική "βόμβα": Τα υποκατάστατα της ζάχαρης επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύαμε, επηρεάζοντας τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες Τα τεχνητά γλυκαντικά, που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια ως "υγιεινή" εναλλακτική της ζάχαρης, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αβλαβή για τον εγκέφαλο. Μια πρόσφατη μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερους από 12.000 ενήλικες στη Βραζιλία για οκτώ χρόνια, έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση δημοφιλών γλυκαντικών συνδέεται με μείωση της γνωστικής λειτουργίας και λεκτικής ευχέρειας. Συγκεκριμένα, τα γλυκαντικά ασπαρτάμη, σακχαρίνη, ακεσουλφάμη-Κ, ερυθριτόλη, σορβιτόλη, ξυλιτόλη και ταγατόζη συσχετίστηκαν με σημαντική γνωστική μείωση, κυρίως σε άτομα κάτω των 60 ετών και σε διαβητικούς. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι μηχανισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν νευροφλεγμονή, νευροεκφυλιστικές διαδικασίες και διαταραχή του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Ζωικές μελέτες δείχνουν ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Ελλάδα
- Αγροτικά(44)
- Άμυνα(36)
- Αστυνομικά(25)
- Εκπαίδευση(278)
- Εργασία(105)
- Θρησκεία(18)
- Κοινωνία(626)
- Νομικά(13)
- Ομογένεια(1)
- Πολιτική(827)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.