Σμυρναίικα κουλουράκια: Μια συνταγή 100 χρόνων που κρατά ζωντανή τη μνήμη της Μικράς Ασίας
Το πασχαλινό γλύκισμα που έγινε έθιμο στα ελληνικά σπίτια - Γεύση, ιστορία και παράδοση σε κάθε μπουκιά Μαζί με το τσουρέκι και τα κόκκινα αυγά, τα σμυρναίικα κουλουράκια αποτελούν για πολλούς ένα αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής γιορτινής γαστρονομίας. Η μικρασιατική καταγωγή τους είναι δεδομένη και συνδεδεμένη με την προσφυγιά του 1922, όταν οι Μικρασιάτισσες έφεραν στην Ελλάδα τις συνταγές τους, γεμάτες νοσταλγία και πολιτισμό. Όπως εξηγεί η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στην παραδοσιακή ελληνική ζαχαροπλαστική, το βούτυρο, η ζάχαρη και τα κέικ ήταν σχεδόν άγνωστα. Αντίθετα, στη Σμύρνη -μια κοσμοπολίτικη πόλη με επαφές με την Ευρώπη- η ζάχαρη και τα μπαχαρικά ήταν ευρέως διαδεδομένα και οι συνταγές πλούσιες και ευφάνταστες. Μερακλούδες και προνομιούχες, οι Σμυρνιές τελειοποίησαν παρασκευές όπως η βασιλόπιτα, το τσουρέκι, τα κέικ και βέβαια...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Ελλάδα
- Αγροτικά(17)
- Άμυνα(35)
- Αστυνομικά(24)
- Εκπαίδευση(206)
- Εργασία(73)
- Θρησκεία(9)
- Κοινωνία(597)
- Νομικά(29)
- Ομογένεια(0)
- Πολιτική(610)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.