Μόρια στο αίμα και τα ούρα "αποκαλύπτουν" την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων
Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine στις 20 Μαίου 2025, παρουσιάζει σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια να κατανοήσουμε την επίδραση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (Ultra-Processed Foods - UPFs) στην ανθρώπινη υγεία. Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Erikka Loftfield, κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένους βιοδείκτες στα δείγματα αίματος και ούρων, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ποσότητα ενέργειας που προέρχεται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή. Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πάνω από το μισό των θερμίδων που καταναλώνουν οι μέσοι Αμερικανοί, ωστόσο η ακριβής επίδρασή τους στην υγεία παραμένει ασαφής. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η δυσκολία στην ακριβή καταγραφή της κατανάλωσης τους, καθώς οι συνήθεις μέθοδοι βασίζονται σε δηλώσεις των ίδιων των ανθρώπων, που συχνά είναι αναξιόπιστες ή ελλιπείς. Στο πλαίσιο αυτής της νέας...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Επιστήμη
- environment(49)
- space(0)
- Περιβάλλον(0)
- Τεχνολογία(155)
- Υγεία(413)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.