Ο αιμικός σίδηρος στο μικροσκόπιο: Οφέλη, κίνδυνοι και τι λέει η επιστήμη
iStock Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία ΑΙΜΙΚΌΣ ΣΙΔΗΡOΣ (getactive.gr, createhealth.gr). Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που παίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου και σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Στη διατροφή ο σίδηρος απαντάται σε δύο κύριες μορφές, τον αιμικό και τον μη αιμικό σίδηρο. Ο αιμικός σίδηρος προέρχεται αποκλειστικά από ζωικές πηγές, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά, και απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο, που βρίσκεται σε φυτικές τροφές. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης αιμικού σιδήρου, καθώς σε μελέτες έχει συνδεθεί η υψηλή πρόσληψή του με αυξημένο οξειδωτικό στρες και κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων Υ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΈΣ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΆΛΩΣΗ ΑΙΜΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ; Στο μυϊκό κρέας υπάρχει μια αιμική πρωτείνη που...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.