Το "παράδοξο του σάντουιτς" - Γιατί έχουν καλύτερη γεύση όταν τα φτιάχνει κάποιος άλλος;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το φαγητό που φτιάχνει κάποιος άλλος για εσάς -ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα σάντουιτς- φαίνεται πάντα πιο νόστιμο; Δεν είναι ιδέα σας. Η επιστήμη το έχει ερευνήσει και έχει την απάντηση, και είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ' ό,τι φαντάζεστε! Η ψυχολογία πίσω από την καθημερινή νοστιμιά ενός σάντουιτς Σύμφωνα με τον βραβευμένο ψυχολόγο και κάτοχο Νόμπελ Daniel Kahneman, όταν φτιάχνουμε οι ίδιοι το φαγητό μας, αρχίζουμε να φανταζόμαστε τη γεύση του από τη στιγμή που ξεκινάμε την προετοιμασία. Αυτό, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, μας "κουράζει" γευστικά πριν καν το φάμε. Ο ίδιος αναφέρει ότι όταν φτιάχνει κανείς μόνος του ένα σάντουιτς, προβλέπεις τη γεύση του όσο το ετοιμάζει, γιατί ξέρει ίσως ακριβώς κάθε υλικό και τη σειρά που αυτό έχει τοποθετηθεί. Ενώ, το ίδιο συμβαίνει και όταν σκεφτόμαστε ένα φαγητό για ώρα, κατλήγουμε να πεινάμε λιγότερο. Είναι μια μορφή κορεσμού που συμβαίνει στον εγκέφαλο...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.