πριν από  4 ώρες 37 λεπτά

Kathimerini.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Τέλη Μαίου, βρισκόμαστε σε μια σπιτική αυλή στο χωριό Δάφνη, στη βορειοδυτική πλευρά της Λήμνου, και παρατηρούμε τους οικοδεσπότες να ετοιμάζουν το μεσημεριανό. Δεν γνωριζόμασταν από παλιά, ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό. Ναι, οι Λημνιοί είναι βαθιά φιλόξενοι. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπανάβος μαζί με τη μαγείρισσα αδελφή του Μάλαμα και τη μητέρα τους Φωτεινή φέρνουν ένα ένα τα ντόπια καλούδια - κάθε πιάτο και μια μικρή ξενάγηση στον τόπο. Ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, άφκο (ντόπια φάβα) και ασπρομύτικα φασόλια από το μποστάνι τους, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι διατηρούν μπαξέδες, αλλά και ζυμωτό ψωμί από δικό τους σκληρό σιτάρι, της ποικιλίας Λήμνος. Προς στιγμήν είδαμε να ζωντανεύουν μπροστά μας οι απέραντοι σιτοβολώνες που συναντήσαμε παντού, στους λόφους και στις πεδιάδες του νησιού. Τυρόπιτα με φρέσκο καλαθάκι Λήμνου, ένα από τα ΠΟΠ προϊόντα του τόπου, το οποίο λόγω ζήτησης τον βοηθάει να κρατήσει ακμαία την πρωτογενή παραγωγή του.

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: Κόσμος
    Palo presentation