Σαντορίνη: Από 6.000 τόνους σταφύλι στους 800 - SOS εκπέμπει ο αμπελώνας
Της Ξανθής Γούναρη Ελάχιστες μέρες πριν ξεκινήσει η βεντέμα, ο τρύγος δηλαδή, ο αυτόριζος αμπελώνας της Σαντορίνης βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας: Ή θα καταφέρει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή ή σε λίγα χρόνια θα αφανιστεί. Εφέτος θα είναι θαύμα εάν η συνολική παραγωγή του νησιού καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα του 2024, ήτοι τους 700-800 τόνους σταφύλι λένε οι οινοποιοί. Μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι, όπως ο Γιώργος Γαβαλάς, οινοποιός τέταρτης γενιάς, που ρίχνουν τον πήχη πολύ χαμηλότερα, αναφέροντας στο Capital ότι εάν μαζευτούν 400 τόνοι σταφύλι "να είμαστε και ευχαριστημένοι". Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα αρκεί να πούμε ότι το 2020 η συνολική παραγωγή του νησιού είχε ανέλθει περίπου στους 2.500 - 2.700 τόνους, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 η μέση παραγωγή έφθανε στους 5.000 - 6.000 τόνους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με καύσωνες, ανομβρία και ζεστούς χειμώνες έχουν φέρει...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
Της Ξανθής Γούναρη Ελάχιστες μέρες πριν ξεκινήσει η βεντέμα, ο τρύγος δηλαδή, ο αυτόριζος αμπελώνας της Σαντορίνης βρίσκεται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας: Ή θα καταφέρει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή ή σε λίγα χρόνια θα αφανιστεί. Εφέτος θα είναι θαύμα εάν η συνολική παραγωγή του νησιού καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα του 2024, ήτοι τους 700-800 τόνους...
Πολυμέσα

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.