Ντομάτες με αυγά - Από τον καγιανά και τη στραπατσάδα στο μενεμέν, τη σακσούκα και τα "αυγά καθαρτηρίου"
Ο καγιανάς ή στραπατσάδα, γρήγορα καλοκαιρινά φαγάκια από τα πλέον αγαπητά της ελληνικής κουζίνας, στηρίζονται σε μια πάναπλη αλλά ακαταμάχητη συνταγή-βάση που παντρεύει τις καλογινωμένες ντομάτες με τα φρέσκα αυγά και το "άγιο" ελαιόλαδο σε ένα καυτό τηγάνι και βγάζει έναν στυλωτικό ζεστό μεζέ που ενίοτε λειτουργεί ως εύκολο κύριο πιάτο. Το πετυχημένο αυτό πάντρεμα, ιδιαίτερα αγαπητό το θέρος, συναντιέται σε διαφορετικές βερσιόν σε ολόκληρη την Ελλάδα: διατηρώντας τη βασική τριάδα ντομάτες-αυγά-ελαιόλαδο, κάθε τόπος και κάθε κουζίνα, ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο, μπορεί να προσθέσει κατά περίπτωση πιπεριά, κρεμμύδι, φέτα, ακόμη και αλλαντικά, στις πολύ ενισχυμένες εκδοχές της. Ετυμολογικά η λέξη "στραπατσάδα" παραπέμπει στην ιταλική λέξη strapazzare, που σημαίνει χτυπάω, και προφανώς περιγράφει τα "χτυπημένα" αυγά που περιλαμβάνει το πιάτο, ενώ η λέξη "καγιανάς", που συνηθίζεται στην Πελοπόννησο, αλλά πλέον χρησιμοποιείται...
ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Palo News Digest
⭐⭐⭐⭐⭐Σχετικά Θέματα
Palo News Digest
Πολιτισμός
- Lifestyle(673)
- politismos(51)
- Βιβλία(56)
- Βιντεοπαιχνίδια(0)
- Θέατρο & Χορός(56)
- Κινηματογράφος(82)
- Μουσική(58)
- Παράξενα(55)
- Τέχνη(22)

Σχόλια (0)
Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας
Μπορείς να κάνεις login εδώ ή κάνε εγγραφή από εδώ.