πριν από  5 ώρες 43 λεπτά

Ethnos.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ


Ο καγιανάς ή στραπατσάδα, γρήγορα καλοκαιρινά φαγάκια από τα πλέον αγαπητά της ελληνικής κουζίνας, στηρίζονται σε μια πάναπλη αλλά ακαταμάχητη συνταγή-βάση που παντρεύει τις καλογινωμένες ντομάτες με τα φρέσκα αυγά και το "άγιο" ελαιόλαδο σε ένα καυτό τηγάνι και βγάζει έναν στυλωτικό ζεστό μεζέ που ενίοτε λειτουργεί ως εύκολο κύριο πιάτο. Το πετυχημένο αυτό πάντρεμα, ιδιαίτερα αγαπητό το θέρος, συναντιέται σε διαφορετικές βερσιόν σε ολόκληρη την Ελλάδα: διατηρώντας τη βασική τριάδα ντομάτες-αυγά-ελαιόλαδο, κάθε τόπος και κάθε κουζίνα, ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο, μπορεί να προσθέσει κατά περίπτωση πιπεριά, κρεμμύδι, φέτα, ακόμη και αλλαντικά, στις πολύ ενισχυμένες εκδοχές της. Ετυμολογικά η λέξη "στραπατσάδα" παραπέμπει στην ιταλική λέξη strapazzare, που σημαίνει χτυπάω, και προφανώς περιγράφει τα "χτυπημένα" αυγά που περιλαμβάνει το πιάτο, ενώ η λέξη "καγιανάς", που συνηθίζεται στην Πελοπόννησο, αλλά πλέον χρησιμοποιείται...

Palo News Digest

⭐⭐⭐⭐⭐
Μην χάνεις τις ειδήσεις που σε ενδιαφέρουν, σε περιλήψεις στο κινητό σου! News Digest με τις σημαντικότερες ειδήσεις 3 φορές / ημέρα, ζωντανή Ροή με τη θεματολογία που σε ενδιαφέρει, Ηot Τopics από τα σημαντικότερα γεγονότα, Ροή Video και Offline πρόσβαση.

Σχόλια (0)

Κάντε Login για να αφήσετε το σχόλιό σας

 
 

Σχετικά Θέματα

    Από την ενότητα: Lifestyle
    Palo presentation